x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și SUA au discutat despre Ucraina și securitatea strategică la Reuniunea G20

Rusia și SUA au discutat despre Ucraina și securitatea strategică la Reuniunea G20

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2023   •   17:45
Rusia și SUA au discutat despre Ucraina și securitatea strategică la Reuniunea G20
Sursa foto: Hepta

Șefii diplomațiilor ruse și americane au discutat la reuniunea G20 din India despre Ucraina și securitatea strategică, scrie EFE.

"Am discutat doar despre aceste două teme, nimic mai mult. Am vorbit într-o manieră constructivă, fără emoţii. A fost o conversaţie civilizată", a spus Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, despre întâlnirea cu omologul său american, Antony Blinken. 

Totodată, el și-a exprimat regretul că Washingtonul a întrerupt canalele de comunicare cu Moscova. 

De partea cealaltă, Blinken a cerut ca Rusia să revină asupra "deciziei iresponsabile" de a suspenda participarea la tratatul New Start, să oprească campania militară din Ucraina și să-l elibereze pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan, încarcerat în Rusia din 2018 sub acuzația de spionaj.

Serghei Lavrov a mai criticat abordarea contradictorie a Occidentului în Georgia și Republica Moldova. 
"Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate, pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de guvern şi de preşedinte", a semnalat șeful diplomației ruse. 

De asemenea, el a precizat că administrația de la Kiev nu vrea să negocieze cu Moscova pentru rezolvarea conflictului. 
"Deocamdată nu vedem nicio dorinţă din partea vecinilor noştri ucraineni de a începe discuţii serioase", a spus Lavrov, care a subliniat faptul că Volodimir Zelenski "a emis în septembrie un decret care interzice orice negociere cu Rusia, în timp ce patronii occidentali ai lui Zelenski afirmă constat că Rusia trebuie învinsă pe câmpul de luptă pentru a începe discuţii de pe o poziţie de forţă".

"Judecaţi singuri cât de rezonabile sunt asemenea declaraţii", a concluzionat Serghei Lavrov.

×