x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia susține că a distrus un depozit cu arme occidentale în Ucraina

Rusia susține că a distrus un depozit cu arme occidentale în Ucraina

12 Iun 2022   •   15:10
Rusia susține că a distrus un depozit cu arme occidentale în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Forțele ruse au tras rachete de croazieră pentru a distruge un mare depozit care conținea arme americane și europene în regiunea Ternopil din vestul Ucrainei, a anunțat duminică Interfax, în timp ce lupte de stradă făceau ravagii în orașul Sievierodonetsk din estul țării, relatează Reuters.

Guvernatorul regiunii Ternopil a declarat că un atac cu rachete asupra orașului Chortkiv, lansat din Marea Neagră, a distrus parțial o instalație militară, provocând rănirea a 22 de persoane. Un oficial local a declarat că acolo nu erau depozitate arme.

Reuters nu a putut confirma în mod independent relatările.

Moscova a acuzat în repetate rânduri Statele Unite și alte națiuni că au furnizat arme Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestei luni că Rusia va lovi noi ținte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.

În ultimele zile, liderii ucraineni au reînnoit apelurile către țările occidentale pentru a accelera livrările de arme grele, în timp ce forțele rusești bombardează estul țării.

Sievierodonetsk a devenit epicentrul bătăliei pentru controlul asupra regiunii industrializate Donbas din est, formată din provinciile Luhansk și Donețk. Părți ale orașului au fost distruse în unele dintre cele mai sângeroase lupte de când Moscova și-a început invazia pe 24 februarie.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat duminică că forțele ucrainene și rusești încă se luptă stradă cu stradă în Sievierodonetsk. El a precizat că, în timp ce forțele rusești au cucerit cea mai mare parte a orașului, trupele ucrainene au rămas sub controlul unei zone industriale și a unei uzine chimice unde se adăpostesc sute de civili.

După ce a fost forțată să își reducă obiectivele campaniei inițiale, Moscova s-a orientat spre extinderea controlului în Donbas, unde separatiștii pro-ruși dețin o porțiune de teritoriu din 2014.

Ucraina a declarat că aproximativ 800 de persoane s-au ascuns în adăposturile antiatomice de sub uzina Azot, inclusiv angajați și locuitori ai orașului.

"Nimeni nu poate spune dacă și câte victime au fost în ultimele 24 de ore în Sievierodonetsk, unde continuă luptele intense", a declarat Gaidai pe aplicația de mesagerie Telegram duminică.

"Toată lumea vrea să evacueze acum, probabil, dar deocamdată nu există o astfel de posibilitate", a declarat

În Lysychansk - orașul geamăn al Sievierodonetsk-ului de peste râul Doneț - o femeie a fost ucisă în bombardamentele rusești, în timp ce patru case și un centru comercial au fost distruse, a precizat Gaidai.

La sud și sud-vest de Sievierodonetsk, forțele rusești au tras cu mortiere și artilerie în jurul mai multor așezări, potrivit unei actualizări zilnice a Statului Major General al Ucrainei. Dar acesta a precizat că forțele ucrainene au respins încercările rusești de a avansa spre unele comunități.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina