x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia trage să-l recupereze pe Viktor Bout

Rusia trage să-l recupereze pe Viktor Bout

09 Mar 2011   •   19:10

Rusia ar putea da un militar rus, condamnat la 18 ani de închisoare pentru spionaj, în schimbul presupusului traficant de arme Viktor Bout, încarcerat în Statele Unite, a anunţat miercuri agenţia Interfax, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine, relatează AFP.

"În prezent, examinăm posibilitatea unui schimb între Andrei Hlicev, condamnat la o importantă pedeapsă pentru spionaj, şi unul dintre ruşii deţinuţi în străinătate, probabil Viktor Bout", a declarat această sursă.
Sursa a precizat că Hlicev, un locotenent-colonel rus în retragere, care a fost condamnat săptămâna trecută la 18 ani de închisoare pentru înaltă trădare, după un proces cu uşile închise, la Moscova, spiona pentru Statele Unite.

Presa rusă a anunţat această condamnare fără să ofere detalii despre ţara în serviciul căreia se afla Andrei Hlicev, în vârstă de 49 de ani.

Cotidianul online gzt.ru scria că acesta a activat în cadrul unui departament al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, care furniza ajutor umanitar Coreei de Nord.

Începutul procesului lui Viktor Bout, în vârstă de 44 de ani, un cetăţean rus extrădat de Thailanda către Statele Unite, a fost stabilit pentru septembrie. Arestarea lui Bout s-a realizat si cu o contributie romaneasca, multe dintre armele tranzactionate de acesta fiind fabricate in Romania.

Cunoscut sub numele de "negustorul morţii", Bout a pledat nevinovat, la 17 noiembrie. În cazul în care este găsit vinovat, el riscă cel mult închisoarea pe viaţă sau cel puţin 25 de ani de închisoare.

Viktor Bout este acuzat că a utilizat o flotă de avioane pentru a transporta armament în Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu. Acesta a utilizat cel puţin şapte pseudonime şi vorbeşte şase limbi, iar unii îl consideră fost membru al serviciului militar de informaţii al Moscovei.

×