x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vrea ca Ucraina să negocieze cu insurgenţii / Ambasador rus: Nu există niciun plan de invazie

Rusia vrea ca Ucraina să negocieze cu insurgenţii / Ambasador rus: Nu există niciun plan de invazie

21 Feb 2022   •   07:39
Rusia vrea ca Ucraina să negocieze cu insurgenţii / Ambasador rus: Nu există niciun plan de invazie
Sursa foto: Hepta

Rusia va aprecia dacă Franţa va convinge Kievul să iniţieze negocieri directe cu liderii regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, afirmă Dmitri Polianski, adjunct al reprezentantului Moscovei la ONU, în timp ce ambasadorul rus în SUA, Anatoly Antonov, susţine că Ucraina nu va fi atacată.

„Franţa, în calitatea de membră a Grupului Normandia, are o responsabilitate specială pentru comportamentul vecinilor noştri ucraineni. Deci, dacă Franţa are anumite instrumente pentru a-i influenţa şi a-i convinge să intre în dialog direct cu propriii lor cetăţeni din estul ţării, acest lucru ar fi foarte bun", a declarat Dmitri Polianski duminică seară, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat duminică, prin telefon. Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au evidenţiat "necesitatea privilegierii unei soluţii diplomatice la actuala criză şi vor face tot posibilul în acest sens. Cei doi lideri au convenit că sunt necesare activităţi intense pentru a permite o reuniune a Grupului Trilateral de Contact în următoarele ore, cu obiectivul obţinerii angajamentului tuturor părţilor pentru un armistiţiu de-a lungul liniei de contact", a transmis Palatul Élysée duminică după-amiază. Din Grupul Trilateral de Contact fac parte Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). De asemenea, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au pledat pentru reluarea negocierilor în Formatul Normandia, din care fac parte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania.

O reuniune extraordinară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va avea loc luni, a anunţat Pavel Jablonski, ministrul de Externe al Poloniei, conform agenţiei PAP şi postului BFMTV.

Ambasadorul Rusiei în SUA susţine că nu există niciun plan de invazie

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a afirmat duminică seară, într-un interviu acordat postului american CBS, că Rusia nu intenţionează să atace Ucraina. "Nu există nicio invazie şi nu există niciun plan de acest fel. Acest lucru este menţionat în documentele ruse transmise prietenilor noştri americani de la Departamentul de Stat. Rusia a decis şi a anunţat public că manifestă disponibilitatea de a continua eforturile diplomatice pentru a rezolva problemele centrale", a declarat ambasadorul Rusiei.

"Trupele ruse sunt poziţionate pe teritoriul suveran al Rusiei. Nu ameninţăm pe nimeni. Nu încercăm să ocupăm teritoriul altui stat. Aş vrea să confirm că Doneţk şi Lugansk sunt teritorii ale Ucrainei. Noi avem dreptul legitim de a poziţiona trupe oriunde vrem pe teritoriul nostru, pe teritoriul rus. Nu ameninţăm pe nimeni. Nu ameninţăm Statele Unite, nu ameninţăm Ucraina. Este foarte uşor să fie rezolvată această criză. Dacă veţi convinge Kievul să se aşeze la masa negocierilor cu reprezentanţii din Lugansk şi Doneţk, nu va fi nicio luptă, va fi pace, nu vor fi victime. Este uşor", a subliniat Anatoly Antonov.

"Însă noi, Federaţia Rusă, noi avem preocupări grave privind activităţile Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Şi aş vrea să spun că forţele acestui Bloc au venit la frontierele Rusiei", a afirmat ambasadorul rus la Washington.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au trimis la sfârşitul lunii ianuarie propuneri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate. La rândul său, Rusia a transmis săptămâna trecută Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate, exprimând nemulţumire faţă de propunerile Washingtonului şi insistând pentru oprirea extinderii NATO şi pentru stabilirea unor măsuri de control al armamentului. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri că Rusia este pregătită să continue negocierile cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate în Europa, dar a insistat pentru oprirea extinderii NATO şi pentru revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997.

(sursa: Mediafax)

×