x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vrea să deschidă un culoar umanitar pentru exporturile de cereale din Ucraina. Care este condiția

Rusia vrea să deschidă un culoar umanitar pentru exporturile de cereale din Ucraina. Care este condiția

25 Mai 2022   •   14:05
Rusia vrea să deschidă un culoar umanitar pentru exporturile de cereale din Ucraina. Care este condiția
Sursa foto: Unsplash.com

Autoritățile de la Moscova vor să deschidă un culoar umanitar pentru navele care transportă cereale din Ucraina, după cum a anunțat ministrul-adjunct al Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, scrie Reuters.

Totodată, oficialul a pus condiția să fie ridicate sancțiunile occidentale împotriva Rusiei pentru a se evita criza alimentară globală. 

"Rezolvarea problemei alimentare trece printr-o abordare colectivă, ce implică în special ridicarea sancţiunilor care au fost instaurate împotriva exporturilor ruse şi tranzacţiilor financiare", a spus Rudenko.

Circa 20 de tone de cereale ale Ucrainei se află în silozuri, neputând fi exportate din cauza blocării porturilor la Marea Neagră de către forțele ruse. 

ONU a avertizat că împiedicarea livrărilor va duce la o criză alimentară gravă în Africa și Orientul Mijlociu. 

Oficialul rus a mai spus că deocamdată nu se știe dacă va fi construită o bază militară rusă în regiunea Herson, din estul Ucrainei, și care acum se află sub controlul forțelor ruse. 

Rusia vrea  să discute și despre un schimb de prizonieri cu Ucraina după ce aceștia vor fi în prelabil condamnați, în condițiile în care unii dintre ei trebuie judecați pentru crime de  război. Este vorba despre membri ai batalionului Azov, care au stat baricadați timp de două luni în oțelăria Azovstal.





 

×