x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusiei îi stă Deveselu-n gât: negocierile privind sistemul american antirachetă sunt în impas

Rusiei îi stă Deveselu-n gât: negocierile privind sistemul american antirachetă sunt în impas

03 Mai 2012   •   08:01
Rusiei îi stă Deveselu-n gât: negocierile privind sistemul american antirachetă sunt în impas

Negocierile dintre Rusia si NATO privind sistemul de aparare antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice si Statelor Unite in Europa de Est sunt "aproape in impas", a declarat joi Anatoli Serdiukov, ministrul rus al Apararii, relateaza AFP.

"Nu am reusit, pentru moment, sa gasim solutii reciproc acceptabile. Situatia este aproape in impas", a declarat Serdiukov, deschizand o conferinta de doua zile asupra apararii antiracheta, la Moscova, la care participa oficiali NATO si tari din cadrul fostei Uniuni Sovietice.

Lansat in 2010, proiectul de scut antiracheta a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie dintre Alianta Nord-Atlantica si Rusia, care il considera o amenintare la adresa securitatii sale.

NATO afirma ca acest sistem nu vizeaza Rusia, ci o amenintare venind dinspre Orientul Mijlociu, in special din partea Iranului.

Moscova a amenintat cu activarea unui sistem antiracheta la Kaliningrad, o enclava rusa la portile Europei, in cazul in care Statele Unite continua instalarea sistemului fara sa faca anumite concesii.

Moscova cere sa fie asociata la acest sistem antiracheta sau, in caz contrar, sa primeasca garantii ca acesta nu vizeaza capacitatea sa de disuasiune, inclusiv un acces la instalatiile Aliantei, cu scopul de a verifica acest lucru.

In martie, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen declara ca NATO va anunta incheierea primei faze a scutului sau antiracheta instalat in Europa de Est, in cadrul summitului Aliantei prevazut la Chicago in mai.

×
Subiecte în articol: rusia scut antiracheta deveselu