La aproape cinci ani de la tragedia submarinului Kursk, un alt submersibil rus este in impas la 190 de metri adancime. Cei sapte oameni de la bord au aer doar pentru 24 de ore.
La aproape cinci ani de la tragedia submarinului Kursk, un alt submersibil rus este in impas. Cei sapte oameni de la bord au aer doar pentru 24 de ore. Sapte marinari rusi, blocati intr-un submarin la 190 de metri adancime in apropiere de Insula Kamceatka, in Oceanul Pacific, numara fiecare minut care trece pana cand vor fi recuperati. Ei au rezerve de oxigen doar pentru 24 de ore. Acest incident aminteste de tragedia echipajului de pe submarinul rus Kursk, condamnat la moarte in Marea Barents, deoarece Rusia a refuzat atunci orice fel de ajutor din partea altor tari. De aceasta data insa, Rusia a reactionat prompt, cerand ajutor de urgenta SUA si Japoniei. Potrivit primelor informatii, elicea submarinului s-ar fi prins intr-o plasa de pescuit. Purtatorul de cuvant al Marinei ruse a dat asigurari ca echipajul are provizii suficiente de apa si alimente pentru cinci zile, desi rezervele de oxigen ajung doar pentru 24 de ore. AJUTOR EXTERN. In operatiunea de salvare au fost implicate 10 nave rusesti, inclusiv trei ambarcatiuni specializate in astfel de procedee, care au plecat deja din Portul Vladivostok. Si o nava de salvare japoneza s-a deplasat ieri la locul accidentului, iar americanii analizau posibilitatea de a interveni. Ieri-seara, operatiunea de salvare a marinarilor rusi era in plina desfasurare. Echipele de salvare rusesti au reusit sa acroseze cu un cablu submarinul naufragiat, urmand sa-l remorcheze pentru a-l face sa urce la suprafata. "Submarinul trebuie remorcat din adancuri pe o distanta de 15 kilometri, pentru a putea fi adus ulterior spre suprafata", a declarat amiralul Viktor Fiodorov, comandantul adjunct al Statului Major al Marinei ruse.
PRECEDENT
|
Submarinul Kursk a suferit un accident in timpul unor manevre in Marea Barents, la 12 august 2000, cu 118 oameni la bord. Drama a inceput cu explozia accidentala a unei torpile, care a antrenat intregul arsenal de explozibili, si s-a incheiat cu moartea intregului echipaj, pentru ca, in prima faza, Rusia a refuzat ajutorul altor tari. Autoritatile au realizat ca nu pot depasi criza singure si au nevoie de ajutor abia dupa patru zile, insa era prea tarziu. In tot acest timp, presedintele Vladimir Putin nu si-a intrerupt vacanta.
|
Citește pe Antena3.ro