Aviaţia rusă şi-a intensificat în ultimele patru zile loviturile asupra poziţiilor militanţilor islamişti în Siria, crescând ritmul iniţial al raidurilor de două-trei ori (20-30 de zboruri pe zi), în sprijinul ofensivei armatei siriene la sol. Însă dacă Damascul nu va obţine succese pe teren în viitorul apropiat, campania aeriană rusă în Siria ar putea fi suspendată, scrie marţi cotidianul economic Vedomosti, citat de agenţiile de presă ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-1, că succesul armatei siriene depinde 'în primul rând de armata siriană'. 'Nu ne putem asuma angajamente în plus şi niciodată nu am făcut-o', a spus Putin, indicând că faza activă a operaţiunii ruse pe teritoriul Siriei se va extinde pe durata ofensivei armatei siriene.
Potrivit unei surse Vedomosti, apropiate de Ministerul Apărării din Rusia, operaţiunea rusă a fost de la bun început planificată pornind de la această premisă, dar este prematur să se vorbească despre încheierea ei cel puţin în următoarele săptămâni, mai spune aceasta.
În regiune se remarcă o intensificare a eforturilor de război ale tuturor părţilor, nu doar ale armatei siriene. Statul Islamic şi-a intensificat operaţiunile, la fel şi armata irakiană care se opune jihadiştilor în nordul Irakului, precum şi SUA, care - potrivit sursei Vedomosti - au creat 'în grabă' o 'nouă forţă' din miliţii kurde şi alte grupuri siriene pentru o ofensivă asupra Raqqa, 'capitala' Statului Islamic.
În cadrul noii strategii de combatere a Statului Islamic, în locul planului eşuat de pregătire a 'opoziţiei moderate', SUA au anunţat formarea unei noi forţe antijihadiste - Forţele Democratice Siriene /YPG/- , conform aceleiaşi surse.
În ultimele zile, spune şi expertul Viktor Murahovski (colonel în rezervă), aviaţia rusă a trecut de la bombardarea în principal a infrastructurii jihadiştilor (depozite, tabere etc) la rutele de aprovizionare cu muniţii, răscruci de drumuri şi noduri de apărare, iar unele raiduri au vizat să sprijine direct armata siriană în timpul atacurilor împotriva insurgenţilor.
Ofensiva armatei siriene, care a început la 7 octombrie, înaintează extrem de lent (2-3 km pe zi), astfel că nu se poate vorbi de progrese deosebite în spatele frontului sau pe flancuri, mai degrabă fiind vorba de o avansare lentă a armatei siriene pe teren. Scopul operaţiunii pare a fi înaintarea armatei siriene spre nord, către graniţa cu Turcia, pentru eliminarea canalelor de aprovizionare a rebelilor cu arme, muniţii şi combatanţi de pe teritoriul turc, apreciază Murahovski.
În cazul în care armata siriană nu va înregistra progrese semnificative în următoarele două-trei săptămâni este foarte probabil ca Moscova să-şi pună problema schimbării formatului operaţiunii aeriene în Siria, inclusiv până la suspendarea acesteia, estimează acelaşi expert rus, citat de Vedomosti.