x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii ascund moartea separatistului cecen Umarov

Ruşii ascund moartea separatistului cecen Umarov

09 Iun 2009   •   00:00

Autorităţile ruse păstrează în secret moartea liderului gherilei cecene Doku Umarov, pentru a putea anunţa "acest succes" vineri, 12 iunie, de Ziua naţională a Rusiei,susţine Kommersant. "Am dori ca succesul să coincidă cu Ziua naţională", a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine.



Moartea fostului preşedinte cecen Aslan Mashadov a fost anunţată la 8 martie 2005 - de Ziua femeii, el fiind ucis, potrivit unor informaţii, cu câteva zile înainte de această dată, a amintit sursa Kommersant. Moartea lui Doku Umarov a fost anunţată luni de agenţia Interfax, citând o sursă anonimă din cadrul forţelor de ordine, dar nu a fost confirmată oficial.

Marţi, preşedintele republicii ruse Inguşetia, vecină cu Cecenia, a anunţat că unul din agenţii de pază ai lui Umarov a fost identificat printre corpurile găsite la încheierea operaţiunii forţelor speciale ruse. "Potrivit informaţiilor noastre, agentul de pază personal al şefului bandelor armate ilegale Doku Umarov a fost ucis în timpul operaţiunii forţelor speciale în districtul localităţii Nijni Alkun /Inguşetia/, unde rebelii încercau să răpească locuitori şi să ucidă mai mulţi dintre ei", a afirmat Iunus-Bek Evkurov pentru Interfax. "Rămăşiţele calcinate ale altor două persoane şi urme de sânge au fost găsite într-o maşină. Noi ştim că ei aveau doi răniţi cu ei", a adăugat preşedintele inguş. "Deocamdată, nu există nicio certitudine" în privinţa morţii şefului rebel, a subliniat Evkurov, adăugând că trebuie identificate resturile umane.

Identificarea presupusului lider rebel, cu ajutorul unei analize ADN, va fi "în curând încheiată", a afirmat la rândul său o sursă din cadrul forţelor de ordine citată de Interfax. Doku Umarov, născut în aprilie 1964, şi-a consacrat viaţa luptei împotriva forţelor ruse, mai întâi pentru obţinerea independenţei Ceceniei, apoi în numele islamului. În iunie 2006, el a devenit "preşedintele" separatiştilor ceceni

×
Subiecte în articol: externe