x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii au declanşat războiul spionilor şi cu România

Ruşii au declanşat războiul spionilor şi cu România

de Irina Cristea    |    Marina Constantinoiu    |    16 Aug 2010   •   00:00
Ruşii au declanşat războiul spionilor şi cu România
0-129362-untitled1.jpgUn nou scandal de spionaj pune faţă în faţă România şi Rusia. Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat că l-a arestat pe secretarul I al Ambasadei României la Moscova, pentru încercare de a obţine informaţii militare secrete. Potrivit serviciului de presă al instituţiei, citat de AFP şi Interfax, "FSB a reţinut la Moscova, în flagrant delict, în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus, un membru al serviciilor de informaţii române, Gabriel Grecu, care lucra sub acoperire în calitate de secretar I al ambasadei ţării sale". Conform AFP, diplomatul se afla în posesia "unor materiale de spionaj care demonstrează deplin activitatea sa ostilă în Rusia". El a fost declarat, ieri, persona non grata.
La Bucureşti, informaţia nu a fost confirmată decât de surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru Mediafax.

Scandalul izbucneşte la un an după ce România a expulzat doi diplomaţi ucraineni acuzaţi că spionau în favoarea Moscovei, în urma arestării subofiţerului Floricel Achim şi a bulgarului Marinov Zikolov, care le furnizau informaţii.
Gabriel Grecu este, probabil, printre cei mai "săraci" diplomaţi români, dacă este să ne luăm după declaraţia de avere postată pe site-ul MAE. Potrivit acesteia, Grecu, care ocupa postul de prim-secretar la Departamentul Politic al Ambasadei României la Moscova, nu deţine nici bunuri imobile, nici terenuri, nici alte clădiri (inclusiv aflate în alte ţări), nici autovehicule/autoturisme, tractoare, maşini agricole, şalupe, iahturi şi alte mijloace de transport care sunt supuse înmatriculării, potrivit legii, nici metale preţioase, nici obiecte de patrimoniu, nici conturi bancare, dar nici nu are datorii.

Potrivit datelor postate, singurele venituri ale declarantului realizate în ultimul an fiscal sunt dintr-un salariu de 20.000 RON anual, încasat de la SC RONIMED FARM. Firma respectivă, specializată în comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate, a fost înregistrată la data de 30 martie 2005, funcţionând în Bucureşti, în Sectorul 6. Grecu a completat declaraţia la 18.11.2008, ea fiind înregistrată la Departamentul de Resurse Umane al MAE în ianuarie 2009.

×
Subiecte în articol: externe