x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii, bătuți cu propriile arme. Trupele lui Putin, fugărite acum cu tancurile pe care le-au abandonat în Ucraina

Rușii, bătuți cu propriile arme. Trupele lui Putin, fugărite acum cu tancurile pe care le-au abandonat în Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    20 Sep 2022   •   11:09
Rușii, bătuți cu propriile arme. Trupele lui Putin, fugărite acum cu tancurile pe care le-au abandonat în Ucraina
Sursa foto: Hepta

După ce și-au abandonat tancurile pe câmpul de luptă, surprinși de viteza și amploarea contraofensivei lansate de ucraineni în nord-estul țării, militarii ruși s-au trezit că sunt loviți acum cu propriile arme.

Ucraina utilizează tancurile rusești capturate, pentru a-și consolida câștigurile din nord-estul teritoriului său, pe fondul contraofensivei în curs de desfășurare, a anunțat, astăzi, cunoscutul grup de reflecție american „Institutul pentru Studiul Războiului” (ISR).

Citând surse rusești, think tank-ul cu sediul în Washington susține că ucrainenii folosesc tancurile T-72, lăsate în urmă de soldații lui Putin, în timp ce încearcă să avanseze în regiunea separatistă Lugansk.

„Panica inițială a contraofensivei a determinat trupele rusești să abandoneze echipamente de calitate superioară, în stare de funcționare, spre deosebire de echipamentele mai deteriorate, lăsate în urmă de forțele Moscovei, care se retrăgeau din Kiev, în aprilie. Acest lucru indică severitatea înfrângerii rusești.”, au precizat reprezentanții ISR.

La începutul lui septembrie, Ucraina a lansat o contraofensivă surprinzătoare, recucerind în numai o săptămână o suprafață echivalentă cu cea ocupată de ruși în ultimele cinci luni de război. Numeroase videoclipuri și fotografii au prezentat, ulterior, trupele ucrainene confiscând tancuri, muniție și alte echipamente militare abandonate în timpul retragerii aparent haotice a forțelor Moscovei.

Deși autoritățile de la Moscova și cei mai influenți propagandiști ai Kremlinului au încercat să cosmetizeze  retragerea trupelor Rusiei, prin termeni precum „regrupare”, „operațiune deliberată” sau „capcană întinsă inamicului”, nici măcar cei mai înfocați admiratori ai președintelui Putin nu au crezut în justificările oficiale ale celui mai dureros eșec înregistrat de ruși pe frontul ucrainean, de la plecarea lor precipitată din periferia Kievului, în aprilie.

×
Subiecte în articol: ucraina