x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii își plimbă trofeele de război

Rușii își plimbă trofeele de război

de Şerban Mihăilă    |    01 Mar 2019   •   11:44
Rușii își plimbă trofeele de război

În sunet de fanfară, un tren ticsit cu trofee de război capturate în Siria a sosit, la jumătatea săptămânii, în orașul Rostov-pe-Don. Aceasta este una dintre etapele turului național organizat de armata rusă pentru a reaprinde sentimentele patriotice, într-un moment în care populația țării este tot mai nemulțumită de politicile sociale și economice promovate de Kremlin.   

Începută la Moscova, weekend-ul trecut, parada militară pe șine expune cea mai spectaculoasă tehnică de luptă capturată de soldații ruși în timpul campaniei derulate de Rusia pe teritorul sirian pentru menținerea la putere a președintelui Bashar al-Assad, scrie Reuters. „Trofeele” vor fi prezentate în numeroase orașe, iar Kremlinul speră să adune zeci de mii de ruși, „mândri” de realizările armatei lor. Între exponate figurează un tanc, transportoare blindate, drone, puști automate și pistoale, arsenal pe care Ministerul rus al Apărării susține că l-a capturat în timpul operațiunilor declanșate alături de trupele guvernamentale siriene de la militanții care au luptat contra regimului de la Damasc. Mai mult, ca impresia să fie una și mai puternică, soldații ruși le povestesc vizitatorilor cum au capturat echipamentul expus. Rusia a demarat intervenția militară din Siria în 2015, schimbând soarta războiului în favoarea lui Al-Assad.  Mulți ruși s-au arătat însă extrem de contrariați de sosirea trenului în Rostov-pe-Don, considerând că banii aruncați pe un asemenea spectacol propagandistic ar fi fost mult mai necesari pentru lucrări de infrastructură sau în asistență socială, remarcă Reuters. 

Economia Rusiei se află într-un regres pronunțat, iar populația devine tot mai nemulțumită de măsurile propuse de executivul de la Moscova, susținut tacit de Kremlin.

 

×