Putin si-a vazut visul cu ochii. Se intoarce in fotoliul de la Kremlin, ocupat pana acum favoritul sau, Dmitri Medvedev, pe care el l-a propulsat ca presedinte, facand atunci intelegerea de taina privind "rocada" la putere cu ocazia actualelor alegeri.
Asa ca rusii, teoretic, il vor avea presedinte cel putin 6 ani de-acum incolo. Daca nu, chiar pe viata - pe viata lui Putin – pentru ca, in primul rand, a avut grija din timp sa isi prelungeasca mandatul prezidential cu 2 ani, facandu-l de 6 ani si, daca lucrurile vor merge tot asa in Rusia, cetatenii au toate sansele sa stea cu el 12 ani de-acum incolo, subintelegandu-se ca va castiga si al doilea mandat de presedinte. Rusii au mai avut parte de o "domnie" a lui – prima oara cand a devenit presedinte, in 2000, dar ceva mai scurta, pana in 2008, de doua mandate consecutive, a 4 ani fiecare. In al doilea rand, cu putin inainte de alegerile prezidentiale, Putin dadea interviuri in presa rusa si in cea occidentala spunand, mai in gluma, mai in serios, ca dupa ce isi va termina primul mandat "se va mai gandi" daca va mai candida, in 2018, si pentru cel de-al doilea, aceasta insemnand ca ar putea sta la putere pana prin 2024...
Dupa comunicarea rezultatelor partiale ale scrutinului, tandemul Putin - Medvedev s-a grabit ajunga in Piata Manejnaia unde era asteptat de peste 110.000 de sustinatori, care venisera sa-si manifeste bucuria pentru victoria lui Putin. Noul presedinte al Rusiei – de fapt, presedintele reales, dupa o pauza de 4 ani– s-a "pliat" imediat pe bucuria lor. Televiziunile din Rusia au prins chiar si momentul in care Putin a varsat cateva lacrimi de bucurie. "Alegatorii nostri stiu sa faca diferenta intre dorinta de reinnoire si provocarile politice al caror scop este distrugerea statului. Va multumesc tuturor celor care ati spus da marii Rusii", le-a declarat Putin, plin de patetism, sustinatorilor lui, dandu-le in acelasi timp peste nas si opozantilor care l-au acuzat ca ar fi manipulat votul. Ceva mai devreme, candidatul comunist la alegerile prezidentiale ruse, Ghennadi Ziuganov, denuntase scrutinul prezidential ca fiind un scrutin al "hotilor, absolut incorect si nedemn", iar opozantul liberal Vladimir Rijkov afirmase ca "niciun parametru nu permite considerarea acestor alegeri drept legitime".
Incurajat de multimea tot mai numeroasa, Putin a plusat : "Nu este vorba numai despre o alegere corecta a presedintelui Rusiei, ci si despre un test foarte important pentru noi toti, pentru intregul nostru popor, despre un test de maturitate politica, de autonomie si de independenta. Am demonstrat astfel ca nimeni nu ne poate impune nimic. Rusia a demonstrat astazi ca asemenea scenarii nu functioneaza pe pamantul nostru. Vor functiona oare?", si-a intrebat Putin sustinatorii care i-au raspuns in cor, fara tagada: "NU!". "Am castigat astazi si, multumita spijinului masiv al unei majoritati zdrobitoare de alegatori, am obtinut o victorie vitala. Vom lucra intens si cu onestitate, vom obtine succese si facem apel catre toata lumea sa se uneasca in jurul intereselor noastre si al patriei noastre. V-am promis ca o sa castigam si am castigat!", a mai spus Putin.
Risc de stagnare economica la fel ca-n vremea fostei URSS
Mentinerea la putere a echipei lui Vladimir Putin ameninta Rusia cu o perioada de stagnare economica asemanatoare cu cea pe care a cunoscut-o fosta Uniune Sovietica in timpul presedintiei lui Leonid Brejnev, sunt de parere unii analisti citati de AFP.
"Nu ne indreptam catre stabilitate, ci catre stagnare : economia nu se dezvolta, iar sistemul nu este eficient", a estimat politologul rus Alexandre Konovalov, de la Institutul de expertize Strategice din Moscova. O impresie asemanatoare si-a exprimat-o si specialistul Mark Urnov, de la Scoala Superioara de Economie. "Sistemul are nevoie de reforme in profunzime, atat politice, cat si economice, dar acestuia ii lipsesc si resursele politice, si cele financiare pentru a face acest lucru", a afirmat Urnov. El a dat ca exemplu lupta impotriva coruptiei – un flagel denuntat dealtfel si de catre Putin, si de catre opozitie. Dar "Putin nu va putea lupta impotriva coruptiei, pentru ca acest lucru l-ar obliga sa loveasca exact in cei din anturajul sau. Si cum popularitatea lui este in scadere, nu va declansa razboiul in propria sa tabara", a argumentat Urnov.
Analistii au atras atentia si asupra faptului ca "una dintre principalele provocari cu care se confrunta Putin este legata de pretul petrolului. Daca pretul barilului de petrol va scadea sub 130 de dolari, atunci ii va fi imposibil sa isi indeplineasca promisiunile (de campanie, n.r.) si de echilibrare a bugetului", a explicat, la randul sau, Konovalov, adaugand ca o asemenea situatie ar putea provoca bulversare politica si violente".
Rusia s-a confruntat dealtfel cu manifestatii de protest fara precedent impotriva puterii, atat la Moscova, cat si in alte orase din tara, dupa publicarea rezultatelor scrutinului legislativ din decembrie, care a fost castigat de catre partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unita. Insa victoria acestui partid a fost denuntata de catre opozantii regimului ca fiind frauduloasa si chiar Putin a fost nevoit sa recunoasca in final ca "au fost descoperite unele nereguli" in cadrul votului, dar ca acestea nu au fost atat de semnificative, incat sa fi putut rasturna rezultatele scrutinului.
Kovalov estimeaza ca deceptia populatiei va fi si mai mare dupa actualele alegeri prezidentiale, iar noua putere "va fi si mai mult contestata", riscand sa se ajunga la o "radicalizare a situatiei". "Exista temeri privind o radicalizare, dar nu din partea opozitiei, ci chiar din partea elitei care il inconjoara pe Putin, elita care este tot mai nervoasa", a mai estimat analistul rus.
Analistul Iuri Korguniuk este de parere ca "puterea va incerca sa foloseasca doua strategii foarte diferite. Mai intai, va incerca sa faca presiuni asupra opozitiei, iar cand va vedea ca aceasta strategie nu da niciun rezultat, va manifesta o oarecare deschidere catre aceasta. Dar aceasta liberalizare nu va fi in avantajul sau."
● Sanziana Stancu
Lider cu manade fier
Vladimir Putin, spion fara renume apoi inalt functionar sarguincios, s-a impus, dupa o ascensiune-fulger, ca un lider autoritar care a transformat Rusia in ultimii 12 ani,
relateaza AFP. "Nu credeam niciodata ca voi deveni seful statului", declara el in februarie. "Dar mi-ar placea ca odata incheiata munca mea, Rusia contemporana sa fie o constructie solida", adauga el.
Putin isi cultiva rolul de om dur pana si in fata camerelor de filmat. Se lasa filmat calarind la bustul gol prin stepa, stingand incendii la bordul unui avion sau coborand cu bobul pe o pista. Profesoara sa, Vera Gurevici, scrie intr-o carte din 2004, ca Putin, un judoka emerit, certat pentru ca i-a rupt piciorul unui coleg, la 14 ani, i-a raspuns ca "sunt oameni care nu inteleg cuvintele, inteleg doar forta". Putin a intrat ca reformator in politica, in 1991, devenind un apropiat colaborator al primarului din Sankt Petersburg, dupa o cariera de ofiter KGB. In 1996, a intrat in administratia presedintelui Boris Eltin. La Kremlin, el a sedus atunci prin eficacitatea sa: din vara lui 1998, a fost numit la conducerea FSB (succesorul KGB), iar un an mai tarziu a devenit prim-ministru. Bazandu-se pe "structurile de forta" (FSB, politie, armata) si pe apropiatii sai de la Sankt Petersbur el s-a debarasat de cativa "oligarhi" sub mandatul lui Eltin. "Eu cred ca Putin este un om pe care Dumnezeu l-a trimis Rusiei cand tara traversa o perioada dificila", declara in iulie Vladislav Surkov, fost ideolog al regimului rus.
● S.Stancu
Lasati-mi familia in pace!
Intr-un interviu acordat presei straine inaintea alegerilor, Vladimir Putin ii soma pe cei care isi baga nasul in viata lui personala, de familie. "Nu va atingeti de familia mea!", declara Putin in interviul acordat presei straine. Jurnalistii il intrebasera daca sotia lui este pregatita ca, in calitate de Prima Doamna a Rusiei, sa revina la activitatea civica. "Ea nu este o persoana publica si nu doreste sa fie. Mai mult, mijloacele de informare moderne sunt dure si nu fiecare persoana este dispusa sa «digere» totul" – a raspuns Putin. "Ati remarcat faptul ca membrii familiei mele nu fac politica, nu fac afaceri, nu incearca sa iasa in evidenta, iar eu as dori ca toti sa ii lase in pace, pentru ca asta are legatura cu starea lor de spirit si cu securitatea lor." El a povestit doar faptul ca fetele lui termina studiile la universitate si ca au demarat deja activitatea pentru tezele stiintifice. "Le merge foarte bine!" – a sustinut Putin, referindu-se la fiicele sale.
● Marina Constantinoiu
Asa ca rusii, teoretic, il vor avea presedinte cel putin 6 ani de-acum incolo. Daca nu, chiar pe viata - pe viata lui Putin – pentru ca, in primul rand, a avut grija din timp sa isi prelungeasca mandatul prezidential cu 2 ani, facandu-l de 6 ani si, daca lucrurile vor merge tot asa in Rusia, cetatenii au toate sansele sa stea cu el 12 ani de-acum incolo, subintelegandu-se ca va castiga si al doilea mandat de presedinte. Rusii au mai avut parte de o "domnie" a lui – prima oara cand a devenit presedinte, in 2000, dar ceva mai scurta, pana in 2008, de doua mandate consecutive, a 4 ani fiecare. In al doilea rand, cu putin inainte de alegerile prezidentiale, Putin dadea interviuri in presa rusa si in cea occidentala spunand, mai in gluma, mai in serios, ca dupa ce isi va termina primul mandat "se va mai gandi" daca va mai candida, in 2018, si pentru cel de-al doilea, aceasta insemnand ca ar putea sta la putere pana prin 2024...
Dupa comunicarea rezultatelor partiale ale scrutinului, tandemul Putin - Medvedev s-a grabit ajunga in Piata Manejnaia unde era asteptat de peste 110.000 de sustinatori, care venisera sa-si manifeste bucuria pentru victoria lui Putin. Noul presedinte al Rusiei – de fapt, presedintele reales, dupa o pauza de 4 ani– s-a "pliat" imediat pe bucuria lor. Televiziunile din Rusia au prins chiar si momentul in care Putin a varsat cateva lacrimi de bucurie. "Alegatorii nostri stiu sa faca diferenta intre dorinta de reinnoire si provocarile politice al caror scop este distrugerea statului. Va multumesc tuturor celor care ati spus da marii Rusii", le-a declarat Putin, plin de patetism, sustinatorilor lui, dandu-le in acelasi timp peste nas si opozantilor care l-au acuzat ca ar fi manipulat votul. Ceva mai devreme, candidatul comunist la alegerile prezidentiale ruse, Ghennadi Ziuganov, denuntase scrutinul prezidential ca fiind un scrutin al "hotilor, absolut incorect si nedemn", iar opozantul liberal Vladimir Rijkov afirmase ca "niciun parametru nu permite considerarea acestor alegeri drept legitime".
Incurajat de multimea tot mai numeroasa, Putin a plusat : "Nu este vorba numai despre o alegere corecta a presedintelui Rusiei, ci si despre un test foarte important pentru noi toti, pentru intregul nostru popor, despre un test de maturitate politica, de autonomie si de independenta. Am demonstrat astfel ca nimeni nu ne poate impune nimic. Rusia a demonstrat astazi ca asemenea scenarii nu functioneaza pe pamantul nostru. Vor functiona oare?", si-a intrebat Putin sustinatorii care i-au raspuns in cor, fara tagada: "NU!". "Am castigat astazi si, multumita spijinului masiv al unei majoritati zdrobitoare de alegatori, am obtinut o victorie vitala. Vom lucra intens si cu onestitate, vom obtine succese si facem apel catre toata lumea sa se uneasca in jurul intereselor noastre si al patriei noastre. V-am promis ca o sa castigam si am castigat!", a mai spus Putin.
Risc de stagnare economica la fel ca-n vremea fostei URSS
Mentinerea la putere a echipei lui Vladimir Putin ameninta Rusia cu o perioada de stagnare economica asemanatoare cu cea pe care a cunos-
cut-o fosta Uniune Sovietica in timpul presedintiei lui Leonid Brejnev, sunt de parere unii analisti citati de AFP.
"Nu ne indreptam catre stabilitate, ci catre stagnare : economia nu se dezvolta, iar sistemul nu este eficient", a estimat politologul rus Alexandre Konovalov, de la Institutul de expertize Strategice din Moscova. O impresie asemanatoare si-a exprimat-o si specialistul Mark Urnov, de la Scoala Superioara de Economie. "Sistemul are nevoie de reforme in profunzime, atat politice, cat si economice, dar acestuia ii lipsesc si resursele politice, si cele financiare pentru a face acest lucru", a afirmat Urnov. El a dat ca exemplu lupta impotriva coruptiei – un flagel denuntat dealtfel si de catre Putin, si de catre opozitie. Dar "Putin nu va putea lupta impotriva coruptiei, pentru ca acest lucru
l-ar obliga sa loveasca exact in cei din anturajul sau. Si cum popularitatea lui este in scadere, nu va declansa razboiul in propria sa tabara", a argumentat Urnov.
Analistii au atras atentia si asupra faptului ca "una dintre principalele provocari cu care se confrunta Putin este legata de pretul petrolului. Daca pretul barilului de petrol va scadea sub 130 de dolari, atunci ii va fi imposibil sa isi indeplineasca promisiunile (de campanie, n.r.) si de echilibrare a bugetului", a explicat, la randul sau, Konovalov, adaugand ca o asemenea situatie ar putea provoca bulversare politica si violente". Rusia s-a confruntat dealtfel cu manifestatii de protest fara precedent impotriva puterii, atat la Moscova, cat si in alte orase din tara, dupa publicarea rezultatelor scrutinului legislativ din decembrie, care a fost castigat de catre partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unita. Insa victoria acestui partid a fost denuntata de catre opozantii regimului ca fiind frauduloasa si chiar Putin a fost nevoit sa recunoasca in final ca "au fost descoperite unele nereguli" in cadrul votului, dar ca acestea nu au fost atat de semnificative, incat sa fi putut rasturna rezultatele scrutinului.
Kovalov estimeaza ca deceptia populatiei va fi si mai mare dupa actualele alegeri prezidentiale, iar noua putere "va fi si mai mult contestata", riscand sa se ajunga la o "radicalizare a situatiei". "Exista temeri privind o radicalizare, dar nu din partea opozitiei, ci chiar din partea elitei care il inconjoara pe Putin, elita care este tot mai nervoasa", a mai estimat analistul rus.
Analistul Iuri Korguniuk este de parere ca "puterea va incerca sa foloseasca doua strategii foarte diferite. Mai intai, va incerca sa faca presiuni asupra opozitiei, iar cand va vedea ca aceasta strategie nu da niciun rezultat, va manifesta o oarecare deschidere catre aceasta. Dar aceasta liberalizare nu va fi in avantajul sau."
● Sanziana Stancu
Lider cu manade fier
Vladimir Putin, spion fara renume apoi inalt functionar sarguincios, s-a impus, dupa o ascensiune-fulger, ca un lider autoritar care a transformat Rusia in ultimii 12 ani,
relateaza AFP. "Nu credeam niciodata ca voi deveni seful statului", declara el in februarie. "Dar mi-ar placea ca odata incheiata munca mea, Rusia contemporana sa fie o constructie solida", adauga el.
Putin isi cultiva rolul de om dur pana si in fata camerelor de filmat. Se lasa filmat calarind la bustul gol prin stepa, stingand incendii la bordul unui avion sau coborand cu bobul pe o pista. Profesoara sa, Vera Gurevici, scrie intr-o carte din 2004, ca Putin, un judoka emerit, certat pentru ca i-a rupt piciorul unui coleg, la 14 ani, i-a raspuns ca "sunt oameni care nu inteleg cuvintele, inteleg doar forta". Putin a intrat ca reformator in politica, in 1991, devenind un apropiat colaborator al primarului din Sankt Petersburg, dupa o cariera de ofiter KGB. In 1996, a intrat in administratia presedintelui Boris Eltin. La Kremlin, el a sedus atunci prin eficacitatea sa: din vara lui 1998, a fost numit la conducerea FSB (succesorul KGB), iar un an mai tarziu a devenit prim-ministru. Bazandu-se pe "structurile de forta" (FSB, politie, armata) si pe apropiatii sai de la Sankt Petersbur el s-a debarasat de cativa "oligarhi" sub mandatul lui Eltin. "Eu cred ca Putin este un om pe care Dumnezeu l-a trimis Rusiei cand tara traversa o perioada dificila", declara in iulie Vladislav Surkov, fost ideolog al regimului rus.
● S.Stancu
Lasati-mi familia in pace!
Intr-un interviu acordat presei straine inaintea alegerilor, Vladimir Putin ii soma pe cei care isi baga nasul in viata lui personala, de familie. "Nu va atingeti de familia mea!", declara Putin in interviul acordat presei straine. Jurnalistii il intrebasera daca sotia lui este pregatita ca, in calitate de Prima Doamna a Rusiei, sa revina la activitatea civica. "Ea nu este o persoana publica si nu doreste sa fie. Mai mult, mijloacele de informare moderne sunt dure si nu fiecare persoana este dispusa sa «digere» totul" – a raspuns Putin. "Ati remarcat faptul ca membrii familiei mele nu fac politica, nu fac afaceri, nu incearca sa iasa in evidenta, iar eu as dori ca toti sa ii lase in pace, pentru ca asta are legatura cu starea lor de spirit si cu securitatea lor." El a povestit doar faptul ca fetele lui termina studiile la universitate si ca au demarat deja activitatea pentru tezele stiintifice. "Le merge foarte bine!" – a sustinut Putin, referindu-se la fiicele sale.
● Marina Constantinoiu