x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii s-au liniştit: moluştele nu indică nivel ridicat de radiaţii în Extremul Orient rus

Ruşii s-au liniştit: moluştele nu indică nivel ridicat de radiaţii în Extremul Orient rus

de Marina Constantinoiu    |    17 Mar 2011   •   16:12

Autorităţile din Extremul Orient rus au recurs la paza de coastă şi folosesc în special moluşte pentru a măsura nivelul de radiaţii, în cadrul operaţiunilor de supraveghere a situaţiei generate de accidentele în lanţ de la centrala nucleară Fukushima 1, din Japonia, relatează AFP.

Cu ajutorul moluştelor, s-a putut constata că nivelul radiaţiilor este stabil în această regiune situată la 1.000 de kilometri de centrala japoneză cu probleme.

Locuitorii din regiune s-au repezit în ultimele zile să ia medicamente pe bază de iod şi aparate de măsurare a radioactivităţii, în pofida asigurărilor autorităţilor, potrivit cărora contaminarea nu îi afectează.

Joi, nivelul radiaţiilor pe insula Sahalin, situată în nord-vestul Oceanului Pacific, aproape de Japonia, oscila între 6 şi 15 microroentgen pe oră, norma maximă fiind fixată la 30 de microroentgen pe oră, a anunţat filiala regională a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. Nivelul radiaţiilor în regiunea Primorie, a cărei capitală este Vladivostok, era de 13 microroentgen pe oră, la fel ca în ziua precedentă, potrivit aceleiaşi surse. "Nu există ameninţare pentru viaţa şi sănătatea persoanelor", a precizat filiala regională a ministerului.

Ambarcaţiunile pazei de coastă din insula Sahalin contribuie la monitorizarea nivelului radiaţiilor transmiţând, la fiecare două ore, date unei echipe de supraveghere, responsabile cu acest lucru. La Vladivostok sunt utilizate moluşte pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor. "Moluştele reacţionează la ionii de metale grele, ceea ce înseamnă că putem da alerta, cu ajutorul lor, dacă nivelul radiaţiilor creşte", a explicat societatea pentru managementul apelor Primvodokanal.

×