x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusii si americanii se supravegheaza reciproc in Marea Neagra

Rusii si americanii se supravegheaza reciproc in Marea Neagra

de Dan Constantin    |    12 Sep 2015   •   18:55
 Rusii si americanii se supravegheaza reciproc in Marea Neagra
Sursa foto: PHAN Eben Boothby/U.S. Navy

Exercitiile militare ,, See Breeze- 2015'' din Marea Neagra au fost un nou prilej de supravghere reciproca intre navelor americane si rusesti. Viceamiralul James Fagoo,comandantul Flotei a sasea americane , citat de Sea Power, publicatie a Ligii Navale a SUA, a declarat ca la intrarea in Marea Neagra, nava Cook a fost ,,salutata prieteneste'' de o nava a marinei militare a Rusiei.Anul trecut ,la exercitiile similare, un avion Sukhoi a survolat periculos o nava a SUA.

Fagoo a adaugat ca exercitiile din acest an din Marea Neagra , care se incheie in 12 septembrie,se desfasoara intr-o atmosfera mai tensionata in urma conditiilor aparute dupa ocuparea CrImeei de Federatia Rusa.

Viceamiralul american a declarat ca la Odesa a avut convorbiri cu premierul ucrainean dar nu au fost cereri specifice pentru modernizarea flotei militare a Ucrainei.

Publicatia Armatei ruse, Krasnaia Zvezda comenteaza in 8 septembrie exercitiile NATO din Marea Neagra specificand ca SUA doresc sa schimbe Conventia de la Montreaux care limiteaza accesul navelor altor tari la 21 de zile si la un tonaj de 30 000 de mii tone. In acest sens este apreciata declaratia comandantului Flotei a sasea americane din Mediterana care considera Marea Neagra in apele internationale, cu un statut in consecinta eliberat de restrictiile mentionate.

La exercitiile Sea breeze- 2015 au participat din partea SUA nava Cook din sistemul Aegis al scutului antiracheta,dotata cu rachete Tomahawk, un avion de supraveghere , efective de 400 militari. 

×