x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a interzis consumul de cannabis pentru turiştii din Olanda. Proprietarii de cafenele spun că vor ataca decizia la Haga

S-a interzis consumul de cannabis pentru turiştii din Olanda. Proprietarii de cafenele spun că vor ataca decizia la Haga

27 Apr 2012   •   12:28
S-a interzis consumul de cannabis pentru turiştii din Olanda. Proprietarii de cafenele spun că vor ataca decizia la Haga

O lege care care incrimineaza consumul de cannabis pentru turistii straini din Olanda va intra in vigoare, de luna viitoare, in trei provincii din tara, urmand sa fie aplicata in tot statul pana la sfarsitul anului.

Legea a fost adoptata din cauza ingrijorarii ca turistii straini vin in Olanda exclusiv pentru consumul de droguri usoare, care nu este incriminat in aceasta tara.

O asociatie de proprietari de cafenele in care se consuma cannabis spune ca legea este discriminatorie si o vor ataca la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Potrivit noii legi, cetatenii olandezi vor putea intra in astfel de cafenele doar cu buletinul sau cu un permis special.

In Olanda functioneaza aproximativ 700 de astfel de cafenele. Cultivarea si comercializarea drogurilor usoare nu este incriminata, desi, tehnic, nu este nici legala. De regula, politia tolereaza posesia de pana la cinci grame de cannabis.

Michael Veling, purtatorul de cuvant al Asociatiei Retailerilor de Cannabis din Olanda spune ca masura va fi contestata.

"O sa imi pierd 90% dintre clienti. Acesta este un motiv foarte serios pentru care ma opun acestui plan. In al doilea rand, clientii vor fi pusi intr-o situatie dificila - cine va solicita un permis pentru a consuma o substanta care oficial este ilegala"?, a spus acesta.

Un alt opozant al legii este primarul Amsterdamului, Eberhard van der Laan, dat fiind ca o treime din turisii care viziteaza capitala Olandei vin special pentru a consuma cannabis in cafenele.

Proprietarii de cafenele spun ca vor merge pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, daca legea nu este retrasa, afirmand ca nu ar trebui sa existe discriminari in functie de nationalitate in ceea ce priveste consumul de cannabis.

×