x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a scumpit mâncarea. Cea mai mare creștere din ultimii 7 ani

S-a scumpit mâncarea. Cea mai mare creștere din ultimii 7 ani

03 Dec 2020   •   13:38
S-a scumpit mâncarea. Cea mai mare creștere din ultimii 7 ani

Mâncarea s-a scumpit constant în ultimele șase luni, ajungând la cel mai înalt nivel din decembrie 2014. Cea mai mare creștere a prețului produselor alimentare a fost în noiembrie 2020, fiind cel mai mare avans înregistrat într-o singură lună, din iulie 2012, transmite Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), citată de Reuters.

Food Price Index măsoară prețurile la un coș de alimente alcătuit din cereale, uleiuri, lactate, carne și zahăr. Luna trecută, indicele a crescut cu 105 puncte, de la 101 puncte în octombrie. 

Scumpirea a fost provocată de creșterea cu 14,5% a prețului uleiurilor vegetale, și îndeosebi a celui de palmier, ale cărui stocuri au scăzut la nivel mondial. Și costurile uleiurilor de rapiță și a celui de floarea soarelui au crescut.

Prețurile cerealelor s-au majorat cu 2,5% în noiembrie, față de perioada precedentă. Exporturile de grâu au luat avans din cauza problemelor cu cel din Argentina. Și porumbul s-a scumpit in cauza cumpărării acestuia, în cantități mari, de către China, datorită previziunilor care spun că va scădea producția în Ucraina și SUA.

Costul zahărului a urcat cu 3,3%, față de luna anterioară, din cauza problemelor cu producția globală în perioada 2020-2021, după ce condițiile meteo au afectat culturile din Rusia, UE și Thailanda. 

Și lactatele și carnea s-au scumpit.

FAO estimează că producția de cereale scade în 2020, ajungând la 2,742 de miliarde de tone. Cu toate astea recolta de cereale va ajunge la un nivel record, cu 1,3% mai mare față de 2019.

În UE suprafețele de grâu vor crește, după ce s-au redus anul trecut. 

Totuși, previziunile sunt în scădere, stocurile mondiale de cereale ar putea fi de 866,4 milioane de tone în 2021.

 

×
Subiecte în articol: alimente mancare preţuri scumpiri