ROMANII IN LUME
Romanii din Canada se opun proiectului "Rosia Montana", nu vor un lac de cianura de 200.000 de tone in Romania. Mesajul lor e clar: "Rosia Montana nu e de vanzare"
Membri ai comunitatii romanesti din Toronto si Montreal, reprezentanti ai Aliantei Romanilor Canadieni, precum si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale canadiene Mining Watch si Halifax Initiative i-au intampinat pe actionarii firmei Gabriel Resorces care intentioneaza sa exploateze mina de aur de la Rosia Montana cu un banner: "Rosia Montana is not for sale".
ANA MARIA LUCA
Membri ai comunitatilor romanesti din Toronto si Montreal si reprezentanti ai Aliantei Romanilor Canadieni s-au adunat in dimineata zilei de 15 iunie in fata Hotelului King Edward din centrul orasulului Toronto ca sa atraga atentia ca proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana poate provoca un dezastru ecologic. Aceasta in timp ce, in una din salile hotelului, se desfasura Adunarea Generala a Actionarilor companiei canadiene care se ocupa de exploatarea miniera.
Romanii au fost sprijiniti si de cativa canadieni preocupati de mediul inconjurator. "Romanii au venit pentru ca le pasa de ce se intampla in tara, canadienii - pentru ca stiu ce dezastru poate aduce o asemenea mina. Aici, in Canada, asa cum ne-au spus chiar si trecatori ce s-au oprit sa discute cu noi, sunt asemenea locuri in care au fost mine de aur. Acolo nu mai e viata, totul e pustiu si un lac mare, plin cu cianura; deosebirea este ca aici distantele sunt mari", povesteste Dan Micu, unul dintre organizatorii protestului de la Toronto, reprezentantul Aliantei Romanilor Canadieni.
Un protest calm
Protestatarii au fost 20 toti, printre ei, si doua femei canadiene care lucrasera in minerit si care nu mai doreau sa vada repetate dezastre ecologice. Oamenii nu s-au adunat sa strige, ci sa imparta brosuri cu informatii despre motivele pentru care organizatiile internationale opun rezistenta proiectului. Tinta brosurilor au fost trecatorii, dar mai ales actionarii si investitorii interesati de proiectul Rosia Montana, prezenti la AGA.
Citește pe Antena3.ro
Proiectul
Exploatarea de la Rosia Montana ar fi cea mai mare mina de suprafata din Europa, iar extractia aurului se va face prin procedeul de cianurare. Un lac de 200.000 de tone de cianura va fi construit doar la cativa kilometri de sursele importante de apa potabila care deservesc populatia din zona, arata un comunicat de presa al Aliantei Romanilor Canadieni."In cazul in care va fi realizat, acest proiect de exploatare miniera va provoca distrugeri ireversibile: devastarea, disparitia a patru munti reprezentand o suprafata de 1.600 de hectare de teren si padure, distrugerea a zece biserici si noua cimitire, precum si disparitia unor vestigii arheologice unice in lume", arata comunicatul organizatiei. Un numar de 740 de gospodarii, cuprinzand 2.000 de oameni, vor disparea, pentru a se crea intre 200 si 300 de locuri de munca. Durata de viata a proiectului este de aproximativ 10 ani.
Adunarea actionarilor
Sedinta AGA a durat mai putin de o ora. Cei mai multi dintre actionarii companiei, care au venit pentru intalnirea de la 9:00 dimineata, s-au oprit si au luat brosuri spre a se informa. Patru dintre participantii la protest au intrat in sala, au luat cuvantul si au atras atentia asupra elementelor de dezinformare."Protestul era planificat de mai de mult, dar am reusit sa mobilizam numarul optim de participanti pentru a-l face efectiv", spune Micu. "Am facut tot ce se putea face de aici. Am mers la miezul problemei, la actionari. Restul depinde de cei din tara si din modul in care politicienii privesc problema."