VOT ● Scrutinul parlamentar din Georgia, "pozitiv, în general"
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvilian şi-a adjudecat victoria
formaţiunii sale politice în alegerile parlamentare, afirmînd că
aceasta ar putea obţine chiar majoritatea constituţională în viitorul
legislativ.
VOT ● Scrutinul parlamentar din Georgia, "pozitiv, în general"
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvilian şi-a adjudecat victoria formaţiunii sale politice în alegerile parlamentare, afirmînd că aceasta ar putea obţine chiar majoritatea constituţională în viitorul legislativ.
Rezultatele parţiale date publicităţii astăzi arătau că Mişcarea Unităţii Naţionale a preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvili, obţinuse 61% din voturi, existînd speranţa să obţină, în final, o majoritate constituţională, de două treimi, în viitorul Parlament. "Alegerile de astăzi au fost triumful voinţei poporului georgian", a declarat preşedintele prooccidental în faţa naţiunii. "Nimeni nu poate ridica mîna împotriva poporului georgian", a adăugat el.
CONVINGEREA SCEPTICILOR. Observatorii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) au declarat, la rîndul lor, că ziua scrutinului parlamentar din Georgia a fost "o zi liniştită şi, în general, pozitivă", în ciuda unor tentative de intimidare a opoziţiei, de către unii lideri locali şi de către poliţie. Totuşi, opoziţia a criticat scrutinul şi a îndemnat la proteste de stradă.
Saakaşvili avea nevoie de un scrutin "curat", pentru a-i convinge pe eurosceptici că obiecţiile Rusiei cu privire la intenţiile Georgiei – rută-cheie de tranzit a petrolului din Marea Caspică înspre Europa de aderare la NATO, nu sunt întemeiate, pe de-o parte, iar pe de alta, pentru a-şi spăla obrazul în faţa Occidentului, după protestele violente de stradă, izbucnite în luna noiembrie, între opoziţie şi forţele de ordine, înaintea alegerilor prezidenţiale din luna ianuarie. Actualele alegeri "nu au fost perfecte, însă de cînd mă aflu aici, din luna ianuarie, cu ocazia alegeilor prezidenţiale, s-au făcut progrese concrete şi substanţiale", a fost părerea observatorului OSCE Joao Soares, coordonatorul echipei de monitorizare din Georgia.
Citește pe Antena3.ro