x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sabotajele de la Nord Stream: Rusia avertizează SUA asupra consecințelor avarierii gazoductelor, după raportul unui jurnalist american

Sabotajele de la Nord Stream: Rusia avertizează SUA asupra consecințelor avarierii gazoductelor, după raportul unui jurnalist american

de Redacția Jurnalul    |    09 Feb 2023   •   20:15
Sabotajele de la Nord Stream: Rusia avertizează SUA asupra consecințelor avarierii gazoductelor, după raportul unui jurnalist american
Sursa foto: Hepta

Adjunctul șefului diplomației ucrainene, Serghei Riabov, a atras atenția asupra consecințelor pentru SUA, dacă acestea se află în spatele atacurilor asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, scrie Reuters.

Seymour Hersh, un cunoscut jurnalist de investigație american, laureat al premiului Pulizer, a scris că Statele Unite ar fi responsabile de sabotajul gazoductelor. El a spus că atacul asupra gazoductelor, din septembrie 2022, a fost realizat la ordinul președintelui Joe Biden. Hersh citează o sursă anonimă care susține că exploziile au fost realizate de scafandrii US Navy, cu asistenţa Norvegiei. 

Casa Albă a respins, miercuri, raportul jurnalistului. 

Acum, Riabkov subliniază că investigația acestuia nu este o surpriză. 

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, spune că raportul ar trebui să devină punct de plecare pentru o anchetă internaţională.
"Faptele publicate ar trebui să devină baza pentru o anchetă internaţională, care să-i aducă pe Biden şi pe complicii săi în faţa justiţiei", a spus acesta, care a precizat că SUA trebuie să plătească "despăgubiri ţărilor care au fost afectate de acest atac terorist".

Totodată, ancheta realizată de Germania arată că Rusia nu este responsabilă pentru avariile la conductele din Marea Baltică, fără a spune însă cine este vinovatul. 
Investigațiile separate ale Suediei și Danemarcei spun că fisurarea gazoductelor a fost rezultatul unor acte de sabotaj dar nici acestea nu au indicat atacatorul. 

Vladimir Putin a acuzat în repetate rânduri că puterile 'anglo-saxone' ar fi responsabile de aruncarea în aer a celor două conducte. Gazoductele Norsd Stream 1 și 2 fac legătura între Rusia și Germania. Cel de-al doilea nu fusese dat în funcțiune deoarece aștepta avizul Germaniei, care însă nu l-a acordat, sub presiunea SUA.



 

×