Fostul dictator irakian, aflat acum in mainile fortelor coalitiei, a fost transferat in secret la o baza americana din Qatar.
Cotidianul britanic âIndependent" afirma, in numarul de ieri, ca Saddam Hussein nu se mai afla in Irak, fiind transferat intr-un loc mai sigur in cel mai mare secret.Dupa capturarea sa de catre fortele americane, in decembrie 2003, Saddam a fost dus, intr-o prima faza, pe unul dintre port-avioanele americane pozitionate in Golf, pentru a putea fi interogat. Ulterior, a fost transferat, la o data neprecizata, in Qatar. Nici macar familia regala din micutul emirat bogat in petrol nu a avut habar ca pe teritoriul tarii a aterizat ditai oaspetele!
La sfarsitul lunii martie, sotia lui Saddam, Sajida, a parasit Siria, unde se refugiase dupa inceperea razboiului, instalandu-se tot in Qatar. Declaratia a fost facuta de avocatul iordanian Mohammad Rashdan, mandatat pentru a-l apara pe fostul presedinte de la Bagdad.
HAOS IN REGULA. Date fiind ultimele evolutii sangeroase din Irak, care s-au soldat cu moartea a cel putin 100 de irakieni si 20 de militari ai coalitiei, âIndependent" afirma ca emiratul Qatar este considerat ca o locatie mult mai sigura pentru a-l gazdui, in conditii de detentie, evident, pe fostul lider irakian. Irakul a devenit deja un loc nesigur, fiind in prag de razboi civil. Intentia Consiliului de guvernare irakian de a-l judeca pe fostul dictator in Irak este greu de pus in aplicare intr-o tara aflata intr-un haos de proportii.
SPAIMA DE VINERI. Teroarea instaurata in ultimele zile in Irak ar putea prevesti o serie de atacuri coordonate la adresa contingentelor coalitiei, in data de 9 aprilie, ziua in care se implineste un an de la indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein. Serviciile secrete italiene (Sismi), citate de âCorriere della Sera", sustin ca exista un proiect ce vizeaza lansarea unei serii de atacuri cu rachete si masini-capcana, care sa loveasca simultan trupele coalitiei chiar in ziua de 9 aprilie. In plus, serviciile secrete italiene se mai tem si de posibile rapiri de cetateni straini (semnalul a fost dat deja de marti, cand au fost rapiti doi sud-coreeni), in special angajati ai organizatiilor neguvernamentale si se tem de amenintarile la adresa italiencei Barbara Contini, reprezentanta pentru sudul Irakului a administratiei provizorii conduse de americanul Paul Bremer.
Atacurile ar urma sa fie comise de sustinatori ai lui Saddam, sprijiniti de combatanti ai grupului Ansar al-Islam si de mujahedinii lui Abu Mussab al-Zarkaoui, reprezentant al retelei teroriste Al-Qaeda.