x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam, un păcălici

Saddam, un păcălici

de Sînziana Stancu    |    26 Ian 2008   •   00:00

Fostul preşedinte irakian, Saddam Hussein, pretindea că deţine arme de distrugere în masă, înainte de 2003, pentru că nu a crezut nici o clipă că Statele Unite vor ataca Irakul şi pentru a face Iranul să se teamă de el.



Fostul preşedinte irakian, Saddam Hussein, pretindea că deţine arme de distrugere în masă, înainte de 2003, pentru că nu a crezut nici o clipă că Statele Unite vor ataca Irakul şi pentru a face Iranul să se teamă de el.


Dezvăluirea îi aparţine unui agent FBI, George Piro, care l-a interogat pe fostul dictator irakian în celula sa de detenţie. “Mi-a spus că, iniţial, a calculat greşit (...) intenţiile preşedintelui George W. Bush. A crezut că Statele Unite urmau să riposteze cu aceleaşi tipuri de atacuri aşa cum am făcut în 1998 (...) un atac aerian de patru zile”, a explicat Piro. “Nu a crezut că Statele Unite vor invada Irakul”, a continuat Piro. El a mai spus că Saddam a minţit în privinţa deţinerii de arme de distrugere în masă şi pentru că voia să menţină imaginea unui Irak puternic, pentru a opri Iranul, duşmanul său istoric, de la orice acţiune ostilă.



AVERTISMENTE IGNORATE. De îndată ce ofensiva a devenit o certitudine, Saddam şi-a întrebat generalii dacă pot rezista forţelor americane timp de două săptămâni, a explicat Piro. “În acel punct a început ceea ce el a numit război secret”, a adăugat el, precizând că, “pentru Saddam, era foarte important să fie în continuare perceput ca puternicul, sfidătorul Saddam. A crezut că poate împiedica iranienii să invadeze din nou Irakul”. Chiar şi când era deja clar că Saddam nu deţinea arme de distrugere în masă, el a încercat să menţină misterul. Saddam a fost spânzurat pentru crime împotriva umanităţii, în decembrie 2006. Piro l-a interogat pe Saddam timp de aproape şapte luni, încercând să îi câştige încrederea. În pofida avertizărilor administraţiei Bush, emise înainte de ofensiva din martie 2003, în Irak nu au fost descoperite arme de distrugere în masă.   

×
Subiecte în articol: externe saddam