x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şah diplomatic: Washingtonul face mutări la Damasc

Şah diplomatic: Washingtonul face mutări la Damasc

de Anca Aldea    |    24 Iun 2009   •   00:00

Statele Unite urmează să numească un ambasador în Siria, după o perioadă de patru ani în care Washingtonul nu a avut reprezentant diplomatic la Damasc, scrie pagina de internet a cotidianului britanic The Times. Astfel, preşedintele Barack Obama transmite un mesaj clar regimurilor din regiune, cu precădere administraţiei de la Teheran.



Izolată ani de zile din cauza relaţiilor diplomatice şi comerciale cu Iranul, Siria - ţară aflată pe lista neagră a celor care sprijină/încurajează terorismul - va fi folosită de americani pentru a obţine o mai mare influenţă în zonă. Prin această manevră, Siria ar putea fi forţată să se îndepărteze de Iran şi s-ar putea implica în discuţii mai consistente privind relaţiile cu Israelul. De altfel, George Michell, trimisul special al SUA în Orientul Mijlociu, a declarat că Damascul joacă "un rol integral" în procesul de pace cu Israelul.

Casa Albă vede în aducerea, la Damasc, a unei echipe diplomatice întregite, un impuls pentru ca Siria să renunţe la sprijinul oferit insurgenţilor islamici care luptă în Irak împotriva americanilor. O altă chestiune care ar putea fi luată în calcul de regimul sirian ar fi, potrivit The Times, întărirea controalelor privind traficul de arme din Iran către Liban (cu destinaţia Hezbollah, miliţie Shia care operează în interiorul Libanului).

Pentru ziarul ziarul guvernamental Ath-Thawra din Siria, anunţul americanilor de a-şi redeschide ambasada la Damasc reprezintă semnul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale. Cotidianul New York Times, care citează declaraţiile unui oficial american de rang înalt, apreciază că, pentru ca Siria să-şi intre în rol mai este nevoie de făcut o serie de "aranjamente".

Numeroşi analişti politici citaţi de The Times spun însă că există şanse mari ca preşedintele sirian, Bashar al-Assad, să joace la ambele capete ale "cordonului" pentru a obţine câştig maxim.

×
Subiecte în articol: externe