x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salariile angajaților germani au scăzut în trimestrul doi din 2020

Salariile angajaților germani au scăzut în trimestrul doi din 2020

11 Aug 2020   •   12:04
Salariile angajaților germani au scăzut în trimestrul doi din 2020

Salariile brute lunare ale germanilor care lucrează atât în regim full time, cât şi part time, au scăzut în medie cu 2,2% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Cauza principală se regăsește în extinderea programului "Kurzarbeit", introdus din cauza  crizei provocate de pandemia de coronavirus, a transmis Oficiul Federal de Statistică (Destatis), citat de Reuters.

Programul "Kurzarbeit" a fost aplicat prima oară în perioada crizei financiare din 2008. Prin acesta, companiile pot cere ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile cu menținerea în lucru a angajaților care lucrează un timp mai scurt. 

Cele mai afectate domenii au fost industria ospitalităţii, auto, hotelurile şi firmele de turism.

"Folosirea extinsă a programului redus de muncă din cauza pandemiei a avut un impact negativ asupra evoluţiei salariilor brute lunare şi a orelor lucrate", arată instituția.

Cu toate astea, Kurzarbeit a amortizat pierderea veniturilor pentru angajaţi.

Nu a fost afectat de program câştigul orar înainte de taxe, care a urcat în medie cu 2,6% în trimestrul doi din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019.

Institutul de Cercetare Economică (IFO) a anunţat, săptămâna trecută, că numărul angajaţilor germani care beneficiază de programul de lucru redus a scăzut la 5,6 milioane.

×
Subiecte în articol: salarii germania pandemie kurzarbeit