Salariile brute lunare ale germanilor care lucrează atât în regim full time, cât şi part time, au scăzut în medie cu 2,2% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Cauza principală se regăsește în extinderea programului "Kurzarbeit", introdus din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, a transmis Oficiul Federal de Statistică (Destatis), citat de Reuters.
Programul "Kurzarbeit" a fost aplicat prima oară în perioada crizei financiare din 2008. Prin acesta, companiile pot cere ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile cu menținerea în lucru a angajaților care lucrează un timp mai scurt.
Cele mai afectate domenii au fost industria ospitalităţii, auto, hotelurile şi firmele de turism.
"Folosirea extinsă a programului redus de muncă din cauza pandemiei a avut un impact negativ asupra evoluţiei salariilor brute lunare şi a orelor lucrate", arată instituția.
Cu toate astea, Kurzarbeit a amortizat pierderea veniturilor pentru angajaţi.
Nu a fost afectat de program câştigul orar înainte de taxe, care a urcat în medie cu 2,6% în trimestrul doi din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019.
Institutul de Cercetare Economică (IFO) a anunţat, săptămâna trecută, că numărul angajaţilor germani care beneficiază de programul de lucru redus a scăzut la 5,6 milioane.