x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimul talibanism: se închid saloanele de înfrumusețare din Afganistan

Ultimul talibanism: se închid saloanele de înfrumusețare din Afganistan

de Redacția Jurnalul    |    25 Iul 2023   •   07:45
Ultimul talibanism: se închid saloanele de înfrumusețare din Afganistan

Coaforurile și saloanele de înfrumusețare din Afganistan vor fi închise în săptămânile următoare. Talibanii le-au „suportat” doi ani, de când au revenit la putere, dar s-au răzgândit luna trecută. Acestea intră pe lista spațiilor publice interzise femeilor, după școli, săli de fitness și parcuri.

 

Măsura lovește în două feluri: impune o nouă restricție femeilor, dar și lasă fără loc de muncă 60.000 dintre ele. Zarmina, o tânără care se afla la coafor în momentul în care a venit știrea, a povestit jurnaliștilor BBC că patroana salonului a început să plângă. „Proprietara a fost șocată, pentru că este singura cu venituri din familia ei. Toată lumea era în lacrimi”, a spus tânăra.

 

Căsătorită la 16 ani, Zarmina a povestit că, pentru ea, mersul la coafor i-a oferit unul dintre puținele momente de libertate. Își convinsese cu greu soțul să o lase la salon și mergea de două-trei ori pe an, însoțită de o vecină din cartier.

 

„În trecut, femeile vorbeau între ele despre modalități de a-și influența soții. Unele erau foarte deschise cu privire la problemele lor”, spune tânăra. Acum, însă, criza venită odată cu talibanii și-a pus amprenta asupra vieții de zi cu zi. Libertățile femeilor au fost restrânse constant, iar discuțiile lor sunt despre șomaj, discriminare și sărăcie. Chiar riscă făcând asta, pentru că oricând poți da peste un susținător al regimului.

 

Zamina locuiește în Kandahar, bastion taliban și oraș de reședință al liderului suprem afgan.

 

Moda, urmărită online din Kabul

 

Chiar dacă femeile afgane poartă burqa sau hijab, ele sunt interesate de modă. „Toate femeile pe care le cunosc iubesc să își îmbunătățească stilul”, spune o altă tânără, Madina, care a discutat cu jurnaliștii britanici. Locuiește la Kabul și urmărește online tendințele din industria frumuseții.

 

„Soțului meu îi place să îmi vadă părul în diferite culori și aranjat în diverse stiluri. Vine cu mine la salon, așteaptă răbdător la ușă și mă complimentează când ies, ceea ce mă face să mă simt bine”, povestește Madina.

 

Tânăra de 22 de ani își amintește de copilărie, când o însoțea pe mama ei la coafor, iar angajatele purtau blugi sau fuste. Ambiția ei era să devină avocat, însă universitățile au fost închise pentru femei.

 

Pentru noi, saloanele sunt mai mult decât locuri în care să te machiezi. Ne-au ajutat să ne ascundem durerile, ne-au dat energie și speranță”

Somaya, 27 de ani, psiholog din Mazar-i-Sharif

×
Subiecte în articol: saloane infrumusetare afganistan