x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salvador, candidat surpriză şi de ultim moment la Consiliul de Securitate

Salvador, candidat surpriză şi de ultim moment la Consiliul de Securitate

07 Iun 2019   •   16:11
Salvador, candidat surpriză şi de ultim moment la Consiliul de Securitate

Salvadorul şi-a depus joi, spre surprinderea generală, candidatura pentru un post de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în vederea alegerilor care au loc vineri. Depunerea candidaturii Salvadorului a survenit în condiţiile în care grupul statelor latino-americane stabilise deja să fie reprezentat în Consiliu, în 2020-2021, de micul arhipelag Saint-Vincent şi Grenadine, relatează AFP.

Cinci posturi de membru nepermanent sunt "scoase la concurs" vineri pentru un mandat de doi ani din 2020: două pentru Africa, unul pentru America Latină şi Caraibe, unul pentru Europa de Est şi unul pentru Asia Pacific. De multe ori statele din regiuni se înţeleg asupra unui singur candidat. 

Pentru Africa s-au înscris Tunisia şi Nigeria, pentru Asia Pacific - Vietnam, iar pentru Europa de Est, care nu a convenit asupra unui candidat unic, se înfruntă România şi Estonia, aminteşte AFP.

În scrisoarea în care şi-a prezentat, joi, candidatura-surpriză, Salvadorul subliniază că acordă "o mare importanţă activităţii Consiliului de Securitate" şi afirmă că joacă " un rol semnificativ în pacea şi securitatea internaţionale", cerând susţinerea "tuturor statelor membre" pentru candidatura sa.

Totuşi, au indicat mai mulţi diplomaţi, este puţin probabil ca grupul Americii Latine şi Caraibelor să renunţe la a sprijini candidatura Grenadinelor, al căror eventual viitor mandat în Consiliul de Securitate ar urma să fie marcat de lupta împotriva încălzirii planetei şi distrugerilor provocate de uragane.

"Anunţul Salvadorului ne-a luat prin surprindere", a mărturisit un diplomat sud-american, în timp ce un alt diplomat a atenţionat că Salvadorul riscă să "eşueze" şi că noul şi tânărul preşedinte al ţării, Nayib Bukele - care şi-a preluat funcţia la 1 iunie - a fost "prost sfătuit".

Cei cinci noi membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU care vor fi aleşi vineri urmează să-şi preia mandatul din ianuarie anul viitor. Pentru a câştiga alegerile un candidat trebuie să obţină cel puţin două treimi din voturile Adunării generale a ONU, adică 129 din cele 193 posibile.

AGERPRES

×