x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salvadorul a stabilit relaţii diplomatice cu China

Salvadorul a stabilit relaţii diplomatice cu China

21 Aug 2018   •   07:54
Salvadorul a stabilit relaţii diplomatice cu China

China a dat marţi o altă lovitură diplomatică puternică Taiwanului după ce a semnat stabilirea de relaţii cu Salvadorul, a treia naţiune latino-americană care a decis să rupă legăturile cu insula într-un interval de puţin peste un an. 

 

Acordul a fost semnat de miniştrii de Externe din cele două ţări, Wang Yi şi Carlos Castaneda, la reşedinţa şefilor de stat Diaoyutai. 

În perioada amintită, Taiwanul a pierdut alţi doi aliaţi latino-americani, Panama şi Republica Dominicană, dar şi recunoaşterea unor ţări precum Burkina Faso şi Republica Democrată Sao Tome şi Principe, care au stabilit relaţii diplomatice cu China. 

Taiwanul nu mai este recunoscut oficial decât de 17 state, printre care Vatican, o singură ţară africană (eSwatini, fostă Swaziland), dar şi naţiuni din Pacific şi America Latină (Honduras, Guatemala şi Paraguay). 

China comunistă consideră Taiwanul ca parte integrantă a teritoriului său, chiar dacă insula este condusă în mod independent de un regim rival din 1949. Dar Beijingul refuză să recunoască suveranitatea acesteia şi interzice partenerilor săi - în numele principiului "unei singure Chine" - să aibă relaţii diplomatice cu Taipeiul. 

De la venirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care refuză să recunoască principiul menţionat, Beijingul şi-a accentuat presiunea economică, militară şi diplomatică asupra insulei. AGERPRES

×
Subiecte în articol: China taiwan salvador relatii diplomatice