x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Salvaţi în Chile, onoraţi în întreaga lume

Salvaţi în Chile, onoraţi în întreaga lume

09 Mar 2011   •   14:07
Salvaţi în Chile, onoraţi în întreaga lume

Îmi amintesc, urmărind cu sufletul la gură, pe 14 octombrie 2010, operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri din Chile care au supravietuit 69 de zile într-o mină surpată, la 700 de metri sub pamânt, în deşertul Atacama.  

Imaginea capsulei purtând primul miner smuls din pântecul scoarţei mi-a rămas imprimată în minte. Şi bucuria, imprimată în suflet. Oare cum arată în realitate? M-am gândit atunci. Cum se poate reface un om care a trecut prin aşa ceva? 

Nicio secundă nu m-am gândit atunci că voi avea ocazia să retrăiesc bucuria din acea zi şi să-l întreb eu însămi pe Florencio Avalos, primul salvat, cum a reuşit să supravieţuiască iadului. 

La cei 31 de ani ai săi, Florencio are un zâmbet de copil şi inspiră o seninătate neaşteptată din partea cuiva care a învăţat ce înseamnă întunericul. 

Cât timp a fost sub pământ,  mi-a spus el, l-au ajutat gândurile către soţie şi copii. 

"Mă simt altul; de la un simplu miner, acum călătoresc în toată lumea,” a mărturisit Florencio.

Avalos şi alţi 12 mineri din celebrul grup de 33 au fost onoraţi pentru curajul lor într-o seară dedicată eroilor şi miracolelor, la Seminole Casino Coconut Creek, în oraşul Coconut Creek din sudul Floridei. 

După numeroase invitaţii şi călătorii în toată lumea, de la Beijing, pe Broadway, minerii au vizitat pentru prima dată Florida, mai întâi la Disney World în Orlando, cu familiile, şi apoi ca oaspeţi ai cazinoului. 

Toţi cu surâsul pe buze, simpli si modeşti, s-au urcat pe scenă şi în spaniolă au mulţumit celor prezenţi şi întregii lumi pentru sprijinul si dragostea care le-au dat puterea să reziste şi să spere. 

Mario Sepulveda, Daniel Herrera, Dario Segovia, Pablo Rojas, Jose Ojeda, Carlos Bugueno, Renan Avalos, Claudio Acuña, Samuel Avalos, Florencio Avalos, Esteban Rojas, Carlos Mamani, si Victor Segovia au devenit parte din "Los 33” (Cei 33) – un număr sacru ( vârsta lui Iisus), care le-a purtat noroc, călăuzindu-i  şi protejându-i. 

Pentru că moartea nu i-a vrut aşa devreme, ei susţin că i-a trimis înapoi cu un mesaj. Florencio mi-a spus că "Los 33” e acum un simbol al păcii, unităţii şi înţelegerii. 

Los 33 sunt mesagerii minerilor din întreaga lume, ai celor care nu s-au mai întors la lumină şi ai celor care se joacă de-a v-aţi  ascunselea cu pământul în fiecare zi. 

"Cred că trăim cu durere în suflete,” a spus Mario. "Şi cred ca lumea a devenit mult mai conştientă de problemele prin care trec minerii.”

Mario, 40 de ani, a mai spus că a simţit o mare pace când a ieşit la suprafaţă, ca si cum s-ar fi născut a doua oară. 

"I-am mulţumit lui Dumnezeu pentru o a doua şansă şi pentru ocazia de face mai mult pentru oamenii de langă mine. Sunt foarte recunoscator si foarte fericit să fac parte din Los 33.”

Daniel Herrera, 28 de ani, a fost cel de la jumatate drumului spre lumină: al şaisprezecelea care a ieşit din abis. 

În timp ce astepta să vadă lumina zilei în capsulă a spus că a simţit fericire şi teamă în acelaşi timp. Fericire pentru că avea sa fie salvat, teamă pentru cei pe care îi lasa în urmă.  

"În fiece moment m-am gândit că cel mai mare rău se poate întampla,” a zis Daniel. 

Când l-am întrebat dacă se simte un alt om, a spus  "Sunt acelaşi; poate un pic mai norocos. Dumnezeu mi-a oferit ocazia să fac ceva bun.”

Daniel speră ca povestea Celor 33 să atragă atenţia lumii întregi asupra pericolelor şi a vieţii foarte dure la care sunt supuşi toţi minerii. 

"Sper că ce ni s-a întâmplat nouă să nu se mai întâmple nimănui.”

Inevitabil, m-am întrebat  de ce sunt consideraţi cei 33 de mineri eroi? Nu au salvat copii din foc şi nu s-au luptat pe front...Uitandu-mă la cei 13 prezenţi, de vârste diferite, chipuri diferite, atât de modeşti şi recunoscători pentru vieţile lor, am înteles că marea lor luptă a fost cu ei înşişi. Şi toţi ştim că aceste lupte sunt cele mai grele, mai ales când mai şi pierdem câteodată. 

Los 33 sunt eroi pentru că înainte de toate s-au salvat ei singuri, prin imensa dorinţă de supravieţuire şi prin credinţă. 

Mai mult, după ce i-am întâlnit în carne şi oase, am simţit din tot sufletul că e nevoie de un suflet de erou pentru a coborî în fiecare zi în labirintul pământului şi a înfrunta necunoscutul. Cei 33 de mineri din Chile, alături de minerii din întreaga lume, şi-au câştigat şi-şi câştigă titlurile de eroi pur şi simplu prin munca lor de fiecare  zi.  

(Adina Arhire, corespondenţă din SUA; Adina Arhire este senior editor pentru publicaţia "Seminole Tribune)

×