Miniștrii de Externe ai UE vor aproba probabil sancțiunile luni, la o zi după încheierea celor trei zile de alegeri prezidențiale din Rusia care, aproape sigur, îi vor oferi președintelui Vladimir Putin încă șase ani de mandat la conducerea țării.
După ce a supraviețuit unei tentative de otrăvire în 2020, Navalnîi, care avea 47 de ani și era cel mai proeminent critic al lui Putin când a murit, în urmă cu o lună, ispășea condamnări de peste 30 de ani pentru fraudă, extremism și alte acuzații despre care a spus că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.
Autoritățile ruse au emis un certificat de deces în care se precizează că acesta a murit din cauze naturale. Apropiații lui Navalnîi cred că acesta a fost ucis la ordinul lui Putin.
Inițial, opt țări europene i-au scris în februarie șefului politicii Externe a UE, Josep Borrell, solicitând sancțiuni pentru procurorii, instanțele și funcționarii din penitenciarele rusești din cauza morții lui Navalnîi.
"Cred că veți vedea un acord politic atunci când va fi vorba de sancțiuni împotriva persoanelor care au fost implicate în moartea lui Navalnîi", a declarat pentru Reuters un diplomat european de rang înalt, vorbind sub protecția anonimatului.
Alți doi diplomați au declarat, de asemenea, că se așteaptă la o decizie politică din partea miniștrilor, deși, din motive tehnice, măsurile nu vor fi adoptate din punct de vedere juridic decât la o dată ulterioară.
(sursa: Mediafax)