x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șanse mici pentru estici la șefia ONU

Șanse mici pentru estici la șefia ONU

de Dan Constantin    |    25 Sep 2016   •   11:31
Șanse mici pentru estici la șefia ONU

Luni, 26 septembrie, începe ultima faza a alegerilor pentru desemnarea Secretarului general  al ONU. Procesul, putin transparent, este plasat in sarcina celor 15 ambasadori ai tarilor membre ale Consiliului de Securitate . Nu se mentine dreptul de veto clasic dar voturile pe buletin rosu, care semnifică ,,descurajez” elimina practic candidatul , în timp ce voturile  albastre -,,încurajez”-dau continuarea cursei, la fel ca și cele  ,,nici o opinie”.

Luni se desfasoara incă un scrutin pregatitor care va clarifica sansele spre selectarea doar a principalilor candidati. Portughezul Guterres are scorul cel mai bun după turul din 9 septembrie, cu doar două buletine rosii dar nu înseamnă ca este deja ales în  locul lui Ban Ki -moon.

Anul trecut , cand a inceput discutia pentru functia de secretar general ONU se prefigura ca scaunul de mare vizibilitate in politica mondială va reveni unui estic și, ca o premiera, femeie.Candidatii din Est au fost însă prea mulți si cu figuri neconvingatoare au apreciat observatori diplomtici care comentează numai ,,pe surse” lupta de culise în care SUA și Rusia fac jocurile.

În clasamentul din 9 septembrie, pe locul secund se află slovacul Lajcak , iar Irina Bokova, candidata Bulgariei , pe locul 5. Potrivit  politico.eu Bokova are un adversar in SUA, AMBASADOAREA AMERICANĂ DECLARAND CA MAI BINE ISI SMULGE PARUL DIN CAP DECAT SA O VOTEZE PE BOKOVA,care are ca recomandare functia de director general UNESCO, FOR DIN CARE STATELE UNITE S-AU RETRAS.

 Premierul bulgar Borisov a declarat ca pana la 26 septembrie o sprijina pe Bokova, dar in functie de vot, poate fi impinsa in fata candidatura Kristalinei Georgieva, comisar european.Republica Moldova sprijină candidatura Nataliei Gherman , care are cele mai multe buletine rosii acumulate la ultimul scrutin . 

Procesul de alegere nu are o data fixă ci doar termen limită, 31 decembrie 2016, când expiră al doilea mandat al actualului secretar general.

×