x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şantier electoral in Oraşul Luminilor

Şantier electoral in Oraşul Luminilor

de Delia Zahareanu    |    05 Mai 2007   •   00:00
Şantier electoral in Oraşul Luminilor
Sursa foto: MYCHELE DANIAU/

Corespondenţa din Paris
Sfărşit de săptămănă in Oraşul Luminilor. Agitaţie pe străzi, dar nimic nu se compară cu războiul dezlănţuit de presa centrală cu două zile inainte de alegerile pentru preşedinţia Republicii.
Corespondenţa din Paris
Sfărşit de săptămănă in Oraşul Luminilor. Agitaţie pe străzi, dar nimic nu se compară cu războiul dezlănţuit de presa centrală cu două zile inainte de alegerile pentru preşedinţia Republicii. Francezii se pregătesc pentru un week-end lung. Pentru că la 8 mai este sărbătoare naţională - ca atare, zi liberă - mulţi dintre locuitorii Parisului s-au decis să işi ia liber şi luni şi să aibă un fel de "1 Mai" reluat la doar o săptămănă după sărbătoarea internaţională a muncii. Ca atare, multe voci avizate ale actualităţii şi-au exprimat ingrijorarea privind o posibilă prezenţă scăzută la urne măine in capitala franceză, dar şi in provincie.

CU LITERE MARI. Insă cine deschide ziarele franceze din aceste ultime zile ale campaniei electorale pentru fotoliul de la Élysées are certa impresie că mediile intelectualilor şi comentatorilor politici sunt in plin incendiu. Sentimentul este cel de război pe viaţă şi pe moarte intre susţinătorii lui Nicolas Sarkozy, din partea dreptei, şi cei ai socialistei Ségolène Royal. Le Nouvel Observateur consacră o parte consistentă a numărului din această săptămănă opiniilor exprimate de analiştii care disecă tot, de la platforme pănă la constituenţele celor doi, plus istoricul prezidenţialelor şi "părinţii spirituali" atăt ai lui Sarko, căt şi ai dnei Ségolène Royal. Iar săptămănalul de satiră Le Canard Enchainé toarnă pur şi simplu gaz pe foc cu titlul de deschidere: "Nu fiţi Sarko-maso!".

ANALIŞTI. In favoarea lui Nicolas Sarkozy, André Glucksmann notează: "El indrăzneşte o ruptură necesară cu modelul socio-economic francez, care lasă atăţia dintre compatrioţii noştri pe bară, vrea să deblocheze o piaţă de muncă sclerozată". Analistul Bernard-Henri Lévy refuză ideea de "răscruce" a importanţei votului de duminică, motivănd că "nici unul dintre candidaţi nu personifică Răul". Iar Emmanuel Todd concluzionează că polarizarea clară intre stănga şi dreapta nu este incă atinsă. Consemnul general al campaniei, in ambele tabere, este cel al "reformelor", dar, după cum nota faimosul filozof Marcel Gauchet, nimeni nu are o idee clară despre cum trebuie făcute.

ACOPERIRE
Dezbaterile de presă privind viitorul preşedinte al Franţei nu ocolesc nici Romănia. RFI Romănia, cu cele două redacţii din Bucureşti şi Paris, propune patru ediţii speciale dedicate alegerilor prezidenţiale din Hexagon: duminică, de la ora 20:40, şi luni, de la ora 8:00 la 10:00, de la 13:00 la 14:00 şi de la 17:00 la 19:00. Invitaţi speciali sunt Cristian Părvulescu, preşedintele Pro Democraţia, şi Jean Francois Peres, redactor-şef la revista Regard.

×
Subiecte în articol: externe