x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şapte decenii de la război

Şapte decenii de la război

de Mihaela Matachita    |    02 Sep 2009   •   00:00
Şapte decenii de la război
Sursa foto: Adam Celstowski/REUTERS

Polonia a marcat, ieri, împlinirea a 70 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea război mondial printr-o ceremonie în Peninsula Westerplatte (unde Germania nazistă a tras primele focuri de armă), comemorând amintirea celor care şi-au dat viaţa pentru a opri agresiunea hitleristă.



Oficialităţi americane şi europene, în total din 20 de ţări, printre care şi premierul român Emil Boc, au fost invitate la Gdansk pentru a participa la alte ceremonii în memoria zecilor de milioane de oameni care şi-au pierdut viaţa în război. Pe Peninsula Westerplatte, personalităţi din viaţa politică şi religioasă poloneză au rememorat sacrificiul făcut de compatrioţii lor în încercarea de a împiedica invazia nazistă.

Preşedintele Lech Kaczynski şi premierul ţării Donald Tusk au condus ceremonia care a început la ora locală 4:45 a.m. (5:45, în România) - ora la care, la 1 septembrie 1939, cuirasatul Schleswig-Holstein a deschis focul asupra unui mic avanpost militar polonez. În acelaşi timp, Wermachtul a invadat Polonia dinspre est, vest şi sud.

În discursul său, premierul Tusk a spus că lecţiile istoriei nu trebuie uitate: "Ne amintim, deoarece ştim bine că acela care uită sau care falsifică istoria şi are puterea ori îşi va asuma puterea va aduce nefericire din nou ca acum 70 de ani".

PACTUL RUŞINII
La rândul său, premierul rus, al cărui discurs a fost aşteptat cu interes de polonezi, a afirmat că "toate tentativele de temperare a naziştilor între 1934 şi 1939 prin diverse acorduri şi pacturi erau inacceptabile din punct de vedere moral, fiind periculoase. Ţara noastră le-a comis. Parlamentul rus a condamnat pactul Molotov-Ribbentrop. Avem dreptul să aşteptăm acelaşi lucru din partea altor ţări care au încheiat acorduri cu naziştii".

Şi cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut că Germania, "a început, prin atacarea Poloniei, cel mai tragic capitol al istoriei Europei", generând "o suferinţă incomensurabilă pentru numeroase popoare, ani de privare de drepturi, de umilire şi de distrugere".

La două săptămâni de la invazia germană, Armata Roşie a invadat şi anexat estul Poloniei. La începutul anilor '40, serviciile secrete sovietice au asasinat peste 20.000 de ofiţeri polonezi în pădurea de la Katyn. Timp de 50 de ani, Moscova i-a acuzat pe nazişti de masacru. Pactul Ribbentrop-Molotov a condus la împărţirea Poloniei între fosta Uniune Sovietică şi Germania nazistă, la invadarea ţărilor baltice şi la acapararea Basarabiei de către URSS.

×
Subiecte în articol: externe