"1 Mai muncitoresc" a fost sarbatorit cu sarg in aproape toata lumea, de la Atena la Sri Lanka sau Cambodgia. Insa nu peste tot petrecerea s-a terminat cu bine, ci s-a lasat cu manifestatii si contra-manifestatii si chiar cu greve si arestari.
Pentru aproape intreaga lume, data de 1 Mai a fost sarbatorita prin defilarile devenite de-acum traditionale, ale sindicatelor. In Rusia, zeci de mii de persoane au manifestat la apelul sindicatelor pro-guvernamentale, insa au fost si suficienti nostalgici ai vremurilor comuniste care au scos in strada drapelele rosii ale URSS si portretele lui Stalin, relateaza AFP. Aproape 25.000 de militanti sindicali au defilat ieri dimineata pentru un "stat social". COMUNISTII, MAI PUTINI. Dupa ce manifestarea optimista a luat sfarsit, a fost randul catorva mii de comunisti sa mar-saluiasca pana la monumentul lui Lenin, scandand "Putin demisia" sau "Patria noastra este URSS". Si in alte orase mari din Rusia au iesit in strada zeci de mii de persoane. LaVladivostock si Khabarovsk, in Extremul Orient, sindicalistii au manifestat in favoarea "proiectelor nationale" ale presedintelui Vladimir Putin. In Germania, sindicatele asteptau ca manifestatiile sa atraga 500.000 de persoane, pentru a forta Guvernul sa demareze mult-asteptatele reforme sociale. In Franta, muncitorii au iesit in strada in numar mare in semn de protest fata de slujbele nesigure, in vreme ce la Varsovia polonezii au manifestat impotriva "arogantei" dreptei aflate la putere si impotriva somajului.Citește pe Antena3.ro
GREVE, ARESTARI SI INTERDICTII
|
In Grecia, mii de persoane au manifestat la Atena si Salonic, iar marinarii care deservesc insulele din Marile Egee si Ionica au intrat in greva, la fel ca si personalul din transportul public. In Turcia, politia a arestat 20 de militanti de stanga care sarbatoreau 1 Mai intr-o zona interzisa. Irakul nu a avut parte de manifestatii de 1 Mai, de teama unor atentate, in vreme ce in Nepal, manifestantii au iesit pe strazile din Katmandu dupa aproape trei saptamani de proteste pro-democratie, relateaza AFP. In Thailanda, mii de muncitori au marsaluit in directia guvernului cerand o marire cu 25% a salariului minim pe economie, iar in Indonezia, cateva zeci de mii de manifestanti s-au strans in orasele mari, denuntand legea care anuleaza indemnizatiile salariale in cazul ruperii contractului de munca. In Filipine, mai multe mii de persoane au cerut, la Manila, demisia presedintelui Gloria Arroyo.
|