x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sărbătoare la Chişinău / Moldova se pregăteşte de alegeri anticipate! (Video)

Sărbătoare la Chişinău / Moldova se pregăteşte de alegeri anticipate! (Video)

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Iun 2009   •   00:00
Sărbătoare la Chişinău / Moldova se pregăteşte de alegeri anticipate! (Video)
Sursa foto: /unimedia.md

Vladimir Voronin, noul preşedinte al parlamentului de la Chişinău, a încercat toate variantele pentru ca opoziţia să voteze preşedintele propus de comunişti. Chiar dacă a purtat discuţii atât cu Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi cu Alianţa Moldova Noastră, fostul şef al statului a primit un simplu bobârnac în nas: "Nu acceptăm varianta voastră", i-au răspuns liderii opoziţiei! La finele votului, desfăşurat în jurul prânzului, Zinaida Greceanîi a obţinut tot 60 de puncte. Votul de aur nu i-a fost acordat iar Moldova va avea alegeri anticipate.



Comuniştii, puşi cu botul pe labe de Opoziţie

"Ziua de astăzi va fi motiv de sărbătoare naţională", a spus presei Serafim Urechean în timp ce se îndrepta spre sala în care urma să fie votat viitorul preşedinte al Moldovei. Ei bine, preşedintele Alianţei Moldova Noastră nu a vorbit în vânt. La capătul a două ore în care cei prezenţi s-au certat ca la uşa cortului, dar au şi votat, preşedintele executivului de la Chişinău a trebuit să recunoască înfrângerea comuniştilor:  "Niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi. În aceste condiţii, există circumstanţe, care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova", a afirmat Voronin. În timpul negocierilor care au precedat votul pentru preşedinte, Voronin a încercat să îi ameţească pe opozanţi cu argumentul că "alegerea preşedintelui şi crearea unei coaliţii largi reprezintă singura cale pentru a ieşi din criza politică şi economică".

Vladimir Filat: Am respectat dorinţa electoratului!

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, una dintre principalele formaţiuni politice din opoziţie, Vladimir Filat a declarat la finele votului - soldat cu eşecul comuniştilor de a instala noul preşedinte al Republicii - că gruparea pe care o reprezintă nu a făcut altceva decât să respecte dorinţa exprimată prin vot de către cetăţeni:  „Cetăţenii nu au dorit ca votul lor să contribuie la instaurarea unui vot autoritar. Avem un respect deosebit faţă de valorile cetăţenilor. Maşina comunistă doreşte să demonstreze că nu este vinovată de situaţia creată. Moldova  încă nu s-a oprit din campania electorală. Participarea noastră la alegerea lor ar fi legimitat fraudarea alegerilor, dar şi să aprobăm toate provocările, respresaliile şi torturile guvernării. Am fi devenit complici la aceste crime." În momentul respectivei declaraţii deputaţii comunişti au protestat bătând din picioare în parchetul Guvernului.  Chiar dacă şedinţa de astăzi a fost una extrem de tensionată, a fost loc şi de glume. "Comuniştii trebuiau să găsească un deputat mort şi ar fi putut alege preşedintele!" - au chicotit reprezentanţii Partidului Liberal.



Serafim Urechean: Ne-au numit fascişti. Cum pot vota fasciştii pentru comunişti?

×
Subiecte în articol: externe