x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sărbători la Castellon - Cozonaci cu aromă de acasă

Sărbători la Castellon - Cozonaci cu aromă de acasă

de Elena Boholt    |    22 Dec 2007   •   00:00
Sărbători la Castellon - Cozonaci cu aromă de acasă
Sursa foto: GABI BOHOLT/

La Cofetăria Transilvania din Castellon miroase deja a Crăciun. Curg comenzile pentru cozonaci, torturi şi covrigi, cele mai căutate produse in perioada sărbătorilor.



La Cofetăria Transilvania din Castellon miroase deja a Crăciun. Curg comenzile pentru cozonaci, torturi şi covrigi, cele mai căutate produse in perioada sărbătorilor, ne-a spus patroana Maria Apostol, o ploieşteancă in vărstă de 33 de ani. Cofetăria Transilvania are trei puncte de vănzare in Castellon, două dintre ele fiind deschise numai de un an, şi asta pentru că produsele romăneşti au inceput să fie foarte căutate şi apreciate.


COVRIGI PENTRU COLINDÃ...TORI. Afacerea din Castellon a fost preluată de Maria Apostol şi de către soţul ei, de la o altă familie de romăni, in urmă cu 6 ani. Dacă atunci se făceau de Crăciun numai 400 de cozonaci, anul trecut Cofetăria Transilvania a văndut peste 1.500 de cozonaci, iar anul acesta se aşteaptă ca vănzările să crească. "Un cozonac costă 6 euro. Lucrăm mai mult pe comandă, iar cozonacii sunt personalizaţi. Adică fiecare client spune cu ce doreşte să fie umplut cozonacul şi noi il facem după dorinţa acestuia", a spus Maria Apostol. Tot de Crăciun se vănd foarte bine şi torturile romăneşti şi covrigii. Aceştia din urmă se fac tot pe comandă, in mod special pentru colind. Dacă preţurile la torturi variază, covrigii se vănd cu 20 de cenţi bucata.


COFETARI BINE PLÃ...TIŢI. La Transilvania lucrează numai romăni. O adevărată afacere de familie, ne-a explicat Maria Apostol, care a precizat că majoritatea membriilor familiei sale se află in Spania, iar multe dintre rude lucrează cu ea. Cofetarii, in schimb, care au fost aduşi special din ţară, sunt cel mai bine plătiţi şi asta pentru că in arta lor stă cheia afacerii. Ei căştigă 1.500 de euro pe lună. In total, la Cofetăria Transilvania sunt angajaţi 16 romăni, iar patronii au reuşit ca in ultimul an să ajungă la un profit de aproximativ 100.000 de euro. Majoritatea banilor au reinvestit-o. De curănd, toate utilajele pentru producţie (cuptorul pe vatră pentru păine, malaxoarele, camerele de fermentaţie, laboratorul pentru cofetărie etc.) au fost mutate intr-o hală industrială. Transilvania nu este o simplă cofetărie. Afacerea reuneşte trei ramuri de producţie: cofetărie, patiserie şi brutărie.

×
Subiecte în articol: diaspora