x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarko va salva nădragii somalezei

Sarko va salva nădragii somalezei

de Sînziana Stancu    |    06 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat joi că Franţa se va face luntre şi punte ca să salveze "onoarea nereperată" a unei tinere jurnaliste somaleze, care e ameninţată de autorităţile conservatoare din ţara sa cu 40 de lovituri de bici, pentru că poartă pantaloni.



Preşedintele francez  o "va ajuta în lupta sa" pe tânăra jurnalistă sudaneză Loubna Ahmed al-Hussein. Într-o scrisoare trimisă secretarului naţional al Partidului Comunist francez, Marie-George Buffet, care a atras atenţia asupra subiectului, Sarkozy scrie: "Vă pot asigura că Franţa îşi va continua eforturile alături de această sudaneză tânără şi curajoasă. Vom continua să lucrăm cu ea pentru a o ajuta în lupta sa, care este cea a tuturor femeilor şi care o onorează", citează AFP din scrisoarea preşedintelui.

În scrisoarea făcută publică de Palatul Elysee, Sarkozy afirmă despre deputata comunistă că îi împărtăşeşte "emoţia" şi "intensele preocupări" faţă de "ceea ce constituie o atingere intolerabilă adusă drepturilor femeii". "Ca şi dumneavoastră, nu pot decât să am o profundă admiraţie pentru curajul şi determinarea tinerei Loubna", mai scrie, patetic, Sarko.

IZMENELE, CAUZĂ JUSTĂ
"Lupta sa reprezintă o cauză justă", continuă preşedintele francez, arătându-se indignat la culme de rigiditatea unor autorităţi care se încăpătânează să le hăituiască pe bietele femei aspirante la emancipare.  El precizează că, "de la începutul acestui caz", a "susţinut ca Franţa să fie alături" de jurnalistă. "I-am cerut, din 13 iulie, ministrului de Externe Bernard Kouchner să denunţe public condamnarea lui Loubna şi a altor nouă tinere sudaneze şi să solicite autorităţilor acestei ţări să întrerupă sine die procesele în justiţie angajate împotriva acestor femei". Sarkozy i-a cerut şi ambasadorului Franţei în Sudan să o "invite" pe tânăra jurnalistă la ambasadă. El aminteşte că, la cererea tinerei, reprezentanţii UE şi ai Franţei se aflau la tribunal în semn de susţinere, când s-a judecat procesul ei pentru port "ilegal" de pantaloni. Precesul a fost amânat până în data de 7 septembrie.

×
Subiecte în articol: externe