x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy: "Fără burqa în ţara mea!"

Sarkozy: "Fără burqa în ţara mea!"

de Anca Aldea    |    23 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat luni că burqa, voalul pe care femeile islamice ­ cu precădere cele din Afganistan ­ îl poartă pe cap şi pe faţă, "nu reprezintă un simbol religios, ci unul de supunere".



Într-un discurs adresat senatorilor şi deputaţilor reuniţi la Versailles, şeful statului a declarat că, în mod categoric, nu va accepta niciodată în Franţa "femei prizoniere, fără o viaţă socială şi private de identitate". Nu aceasta este ideea pe care Franţa o arborează atunci când este vorba de demnitatea femeii, a adăugat Sarkozy.

Declaraţiile preşedintelui au relansat polemicile cu privire la laicitate, liderul francez insistând asupra nevoii instituirii unei comisii de anchetă care să stabilească statutul burqăi în Franţa ­ portul acestui voal este acceptat de aproximativ 60% din deputaţi. "Laicitatea nu implică refuzul tuturor religiilor. Ea reprezintă un principiu de neutralitate şi de respect", a mai precizat Sarkozy, insistând că "în republică, religia musulmană trebuie să fie la fel de respectată ca şi celelalte religii.

×
Subiecte în articol: externe