x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy, nemulţumiti de întrunirile grupului de la Vişegrad

Sarkozy, nemulţumiti de întrunirile grupului de la Vişegrad

de Irina Cristea    |    05 Noi 2009   •   00:00

Liderii statelor din grupul de la Vişegrad ar trebui să-şi mai rărească întâlnirile, mai ales dacă acestea au loc înainte de summit-urile europene. Aceasta este părerea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, potrivit publicaţiei EUObserver. Sarkozy a criticat, astfel, o reuniune ce a avut loc săptămâna trecută, înainte de Consiliul European. "Dacă trebuie să se întâlnească în mod frecvent înaintea fiecărui consiliu, acest lucru ar putea ridica întrebări. Încă nu este cazul", a spus preşedintele francez despre liderii din Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Până în prezent, oficialii celor patru ţări s-au întâlnit de două ori la Bruxelles la nivel de şef de stat şi de Guvern, înainte de un summit al liderilor ţărilor membre UE din martie şi înainte de reuniunea de săptămâna trecută.

În primăvară, ei au discutat şi s-au contrazis pe tema crizei economice şi modalităţile de combatere a acesteia, în vreme ce săptămâna trecută au dezbătut principalele teme ale summitului, respectiv solicitarea de derogare a Cehiei şi negocierile privind schimbările climatice. Problema legată de mediu este una sensibilă, în situaţia în care Polonia conduce un grup de nouă state membre UE, care a pus accentul pe problemele financiare legate de negocierile referitoare la schimbările climatice,  şi a ameninţat că formează un grup separat la negocierile internaţionale purtate luna viitoare la Copenhaga.

Un diplomat polonez a precizat că întâlnirea ţărilor membre ale grupului de la Visegrad era "doar pentru coordonare. Am cooperat eficient în regiune, de ce să nu folosim acest lucru în avantajul nostru".

Cele patru ţări, care au aderat în 2004 la Uniunea Europeană, au organizat din 1991 întrevederi la nivel naţional, când liderii Poloniei, Ungariei şi ai Cehoslovaciei, din acea perioadă, s-au întâlnit în localitatea ungară Visegrad pentru a forma acest club.

Şi alte grupuri se întrunesc înaintea summiturilor europene, de exemplu Belgia, Olanda şi Luxemburg (Benelux), care cooperează de o perioadă lungă de timp, dar şi diverse familii politice din Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: externe