x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy va discuta azi cu Obama despre combaterea terorismului

Sarkozy va discuta azi cu Obama despre combaterea terorismului

10 Ian 2011   •   14:27
Sarkozy va discuta azi cu Obama despre combaterea terorismului

145883-nicolas-sarkozy-barack-obama-21.jpgCei doi preşedinţi vor discuta şi despre terorismul islamist, după moartea a doi ostatici francezi în Niger. Alţi cinci ostatici francezi, răpiţi din septembrie 2010, sunt în continuare în captivitate.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, este aşteptat luni la Washington, unde va avea o întrevedere cu omologul său american Barack Obama pe tema activităţilor G20 şi G8, pe tema combaterii terorismului şi altor probleme internaţionale, informează AFP.

Nicolas Sarkozy va merge la Washington venind din Guadalupa (Antilele franceze), împreună cu soţia sa Carla Bruni-Sarkozy, cu ministrul de Externe, Michele Alliot-Marie, şi cel al Economiei, Christine Lagarde.

Nicolas Sarkozy şi Barack Obama vor avea o întrevedere de aproximativ o oră în jurul prânzului, urmată de un dejun de lucru. Între cele două întâlniri, Sarkozy şi Obama vor face declaraţii de presă. Carla Bruni-Sarkozy şi Michelle Obama vor lua masa împreună.

Din Guadalupa, Nicolas Sarkozy a declarat că Franţa nu va accepta niciodată "dictatul teroriştilor".

"Sistemul monetar internaţional este supus unor presiuni puternice. Dezechilibrele globale nu dispar de la sine. G20 trebuie să aibă acest subiect pe ordinea de zi, nu vom ceda", au declarat surse din anturajul preşedintelui francez.

Franţa pledează pentru un rol sporit în cadrul FMI şi pentru "promovarea la nivel internaţional şi a altor monede în afară de dolar".

"Acesta este mesajul fundamental pe care dorim să îl transmitem, dar nu vor exista multe anunţuri la Washington. Scopul nu este un acord parţial cu Statele Unite", adaugă sursele franceze.

În ultimele săptămâni, Nicolas Sarkozy a multiplicat contactele cu numeroşi lideri politici (Angela Merkel, Hu Jintao) şi economici (Dominique Strauss-Kahn).

×