x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şase jurnalişti ai unui cotidian de opoziţie turc, condamnaţi la închisoare

Şase jurnalişti ai unui cotidian de opoziţie turc, condamnaţi la închisoare

27 Dec 2019   •   20:00
Şase jurnalişti ai unui cotidian de opoziţie turc, condamnaţi la închisoare

Şase jurnalişti şi un contabil de la un ziar de opoziţie turc au fost condamnaţi vineri la închisoare de către un tribunal din Istanbul pentru presupus sprijin acordat reţelei conduse de clericul Fethullah Gulen, considerat de Ankara organizatorul puciului eşuat din iulie 2016, relatează dpa şi AFP.

''O pată neagră în istoria presei'', a scris vineri pe site-ul său ziarul Sozcu, adesea critic la adresa guvernului turc, calificând hotărârea judecătorească drept ''ruşinoasă''.

Emin Colasan şi Necati Dogru, împreună cu redactorul şef Metin Yilmaz şi editorul site-ului Mustafa Cetin au fost condamnaţi la peste trei ani de închisoare pentru că ar fi acordat ajutor reţelei lui Fethullah Gulen.

Ankara consideră mişcarea lui Gulen drept ''organizaţie teroristă'' şi o acuză de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 şi plănuită de o facţiune a armatei. Gulen, care trăieşte în exil în SUA, neagă acuzaţiile aduse.

Doi reporteri ai ziarului Sozcu şi un contabil au fost condamnaţi separat la peste doi ani de închisoare în acelaşi dosar.

Instanţa l-a achitat pe jurnalistul Mediha Olgun. Proprietarul ziarului, Burak Akbay, care se află în străinătate, a fost de asemenea judecat în cadrul procesului, dar instanţa a decis să separe cazul său de cel al jurnaliştilor şi va da verdictul la o dată ulterioară.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 în clasamentul pe 2019 privind respectarea libertăţii presei în lume, stabilit de către către Reporteri fără Frontiere, notează AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: jurnalişti turcia libertatea presei