Şase oameni au fost ucişi duminică în ciocniri între grupuri care susţineau candidaţi rivali la scrutinul municipal din Turcia, care a căpătat valenţe de referendum asupra guvernării premierului Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters.
Oficialităţi din domeniul securităţii au declarat că patru oameni au fost ucişi într-un schimb de focuri între două familii în satul Yuvacik din provincia Sanliurfa (est), aflată la graniţa cu Siria.
În provincia Hatay, aflată deopotrivă la graniţa cu Siria, doi oameni au murit într-un schimb de focuri între rudele a doi candidaţi în satul Golbasi, au anunţat oficialităţile turce. Astfel de ciocniri s-au mai înregistrat şi cu prilejul altor alegeri locale.
Tensiunile au sporit în Turcia în zilele premergătoare scrutinului, în condiţiile în care premierul Erdogan este contestat în stradă şi este ţinta unor acuzaţii grave de corupţie.
Peste 52 de milioane de turci chemaţi duminică să îşi aleagă primarii îşi exprimă, în acelaşi timp, încrederea sau neîncrederea în conducătorul absolut al ţării, care guvernează de 12 ani.
De săptămâni, dezbaterea politică opune susţinătorii lui Erdogan, aclamat ca un artizan al dezvoltării economice impresionante a Turciei, adversarilor săi, care îi reproşează deriva islamistă şi autoritaristă.
Ca un rezumat, ultima zi a campaniei electorale, marcată de tensiuni şi violenţe, a ilustrat sâmbătă aceste fracturi.
Fidel retoricii sale agresive şi provocatoare, Erdogan a cerut fidelilor săi să dea "o palmă" oponenţilor, pentru a aplica astfel o "lecţie spionilor şi trădătorilor" care complotează împotriva sa.
Organizaţia imamului Fethullah Gülen, retrasă în SUA, a fost acuzată că s-a infiltrat în poliţie şi justiţie şi că a postat pe Internet acuzaţii de corupţie în scopul de a submina guvernul turc.
Acest război fratricid între cei doi foşti aliaţi în cadrul mişcării islamo-conservatoare a atins apogeul joi, odată cu difuzarea transcriptului unei reuniuni top secret, în care patru înalţi oficiali vorbeau de oportunitatea, în plină campanie electorală, a unei intervenţii militare în Siria.
Confruntaţi cu aceste dezvăluiri în cascadă, guvernul şi şeful său au răspuns printr-o serie de epurări şi măsuri autoritare, printre care blocarea reţelelor sociale Twitter şi YouTube.
Opoziţia a profitat de această ocazie pentru a-şi înăspri criticile la adresa lui Erdogan şi a regimului său, care au devenit, în ochii săi, nelegitimi.
"Ei au pus în pericol Republica, noi trebuie să curăţăm clasa politica de cei care o întinează", a declarat sâmbătă liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, în finalul campaniei sale.
La zece luni după marea revoltă antiguvernamentală din primăvara trecută, sute de mii de persoane au profitat în această lună de funeraliile unui adolescent rănit mortal de poliţie şi au descins în stradă, cerând demisia "dictatorului şi criminalului" Erdogan.
Din momentul în care s-a trezit implicat într-un vast scandal de corupţie în luna decembrie, primul ministru a abordat anemic acest scrutin, dar el are încă o bază solidă în inima Anatoliei, pioasă şi modestă.
Partidul său al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a câştigat toate alegerile din 2002, este de aşteptat să rămână primul partid din Turcia în urma scrutinului de duminică, dar cu mult sub 50%, scor pe care l-a obţinut la legislativele din 2011.
Cursa pentru funcţia de primar al Istanbulului, care reuneşte 20% din alegătorii din ţară, precum şi cea pentru fotoliul de edil al Ankarei se anunţă strânsă şi căderea uneia din aceste două mari metropole în mâinile opoziţiei ar fi un şoc.
"Cine câştigă Istanbulul câştigă Turcia", a reiterat Erdogan, fost primar al acestei metropole cu 15 milioane de locuitori.
Soarta acestor două oraşe şi scorul AKP la nivel naţional vor determina în mare măsură agenda politică a ţării şi viitorul premierului Erdogan, scrie AFP.