Arabia Saudită este principalul promotor extern al extremismului islamist în Marea Britanie, arată un raport al grupului de reflecție „The Henry Jackson Society”, care a cerut o anchetă publică asupra saudiților și altor state din Golf în această privință, scrie BBC News. Concluziile documentului sunt extrem de incomode pentru legăturile privilegiate dintre Londra și Riad.
Raportul grupului de reflecție pe probleme de politică externă arată că există „o legătură clară și crescândă” între organizații islamiste care primesc fonduri din străinătate, „predicatori urii” și grupările jihadiste ce promovează violența. Documentul susține că un număr de state din Golf, precum și Iranul, oferă sprijin financiar pentru moschei și instituții de educație islamice care au găzduit predicatori extremiști și sunt implicate în răspândirea de materiale extremiste. În fruntea listei se află Arabia Saudită, cel mai apropiat aliat al Marii Britanii în Orientul Mijlociu și cel mai important partener comercial al Londrei. Citând o serie de exemple, raportul pretinde că persoane fizice și fundații au fost puternic implicate în exportul a ceea ce documentul numește „ideologia wahabbistă iliberală”. În câteva cazuri, scrie raportul, instituții din Marea Britanie care primesc finanțare din Arabia Saudită sunt conduse direct din acest stat, deși în majoritatea situațiilor se pare că banii „doar cumpără influența donatorilor străini”.
Concluzii stânjenitoare
Documentul apare pe fondul presiunilor tot mai intense asupra guvernului britanic, căruia i se cere finalizarea și publicarea unui raport despre grupările islamiste de pe teritoriul Regatului Unit. Ordonat de fostul premier britanic David Cameron, în 2015, raportul Ministerului de Interne asupra existenței și influenței unor organizații jihadiste nu a fost încă finalizat, generând serioase semne de întrebare în privința voinței politice de a publica rezultatele unui astfel de document. Numeroși analiști au sugerat că publicarea raportului guvernamental s-ar putea dovedi stânjenitoare pentru guvern, care întreține strânse relații diplomatice, economice și de securitate în zona Golfului, în special cu Arabia Saudită. Concluziile prezentate de studiul realizat de „The Henry Jackson Society” au loc într-un context tensionat, în care Arabia Saudită și alte state arabe acuză Qatarul de sprijinirea terorismului.
Ambasada Arabiei Saudite la Londra a dezmințit concluziile raportului drept „total false”, susținând, printr-un comunicat, că orice acuzații în privința radicalizării, de către Riad, „a unui număr mic de indivizi sunt neîntemeiate și lipsite de dovezi credibile”, scrie BBC.
Ultimele atacuri teroriste de pe teritoriul britanic și presupusele legături dintre autorii lor jihadiști și anumite state arabe au generat dezbateri aprinse în mediul politic din Marea Britanie, generând o oarecare ostilitate față de țări din zona Golfului. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a cerut suspendarea imediată a exporturilor britanice de armament către Arabia Saudită, din cauza situației drepturilor omului și a intervenției militare saudite în Yemen.