x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal de corupţie în Grecia. Este implicat inclusiv un comisar european

Scandal de corupţie în Grecia. Este implicat inclusiv un comisar european

06 Feb 2018   •   17:47
Scandal de corupţie în Grecia. Este implicat inclusiv un comisar european

Doi foşti premieri greci şi opt foşti miniştri, unul dintre ei fiind în prezent comisar european, sunt bănuiţi de implicare într-o vastă afacere de corupţie cu presupuse fapte de dare de mită, deturnare de fonduri şi spălare de bani pentru promovarea produselor multinaţionalei farmaceutice Novartis pe piaţa greacă, informează agenţiile internaţionale de presă.

 

Pe listă îi regăsim în special pe fostul premier conservator Antonis Samaras, fostul ministru de finanţe şi în prezent guvernator al băncii centrale, Yannis Sturnaras, fostul ministru al sănătăţii şi în prezent comisar european pentru migraţie Dimitris Avrampoulos, fostul lider al partidului socialist PASOK şi fost ministru de finanţe, Evangelos Venizelos, actualul ministru de interne şi fost titular al portofoliului sănătăţii, Panayiotis Kurumblis, şi numărul doi al partidului conservator Noua Democraţie, Adonis Georgiadis.

În urma unei investigaţii deschise de Parchetul anticorupţie în anul 2016 pentru presupuse fapte comise între anii 2006 şi 2015, partea din dosar ce îi priveşte pe respectivii responsabili a fost transmisă marţi parlamentului, care în Grecia este singurul abilitat să investigheze faptele foştilor membri ai guvernului, în timp ce Parchetul va continua cercetările pe partea din afara politicului.

Scandalul a izbucnit în anul 2016, când doi angajaţi ai societăţii Novartis din Grecia au oferit autorităţilor americane informaţii despre practici ilegale pentru promovarea produselor farmaceutice. Ei au susţinut că peste 4.500 de medici au primit recompense sub diferite forme pentru a prescrie medicamente produse de Novartis, deşi costul acestora era superior tratamentelor similare ale altor companii.

Conform dosarului scurs în presă, justiţia crede că prin această strategie respectiva multinaţională farmaceutică a urmărit nu doar să influenţeze preţurile de pe piaţa greacă, ci şi cele de pe piaţa europeană, întrucât Grecia este una dintre cele 18 ţări din 'coşul' de referinţă pentru stabilirea preţurilor. Dosarul evocă posibile înţelegeri între Novartis şi miniştrii din acest dosar pentru întârzierea sau 'obstrucţionarea' prezenţei companiilor concurente pe piaţa greacă.

De asemenea, Novartis este bănuită că a beneficiat de un tratament preferenţial pentru plăţile din sistemul public de sănătate, chiar şi într-o perioadă când acest sistem era practic în faliment în perioada crizei economice. Presa greacă evaluează la circa 85 de miliarde de euro prejudiciul adus de această afacere statului grec, dar estimează în acelaşi timp că majoritatea faptelor de mită şi deturnare de fonduri s-au prescris, nu însă şi cele de spălare de bani.

Afacerea s-a transformat şi într-un scandal politic, iar cei vizaţi susţin că ar fi victime ale unei instrumentări politice a acestui caz şi neagă orice vinovăţie. Astfel, fostul premier Samaras afirmă că este vorba despre 'o nouă defăimare din partea lui Tsipras', care i-a succedat în postul de premier cu trei ani în urmă.Cât despre societatea Novartis, aceasta a refuzat să comenteze noile informaţii apărute în acest scandal şi s-a limitat să menţioneze că în prezent cooperează cu autorităţile greceşti.

×