x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal de plagiat la Berlin

Scandal de plagiat la Berlin

17 Feb 2011   •   17:00

Scandal de tipul "ministrul-copiuţă” la Berlin. O publicaţie germană îl acuză pe ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, că ar fi folosit tehnica "copy-paste” în lucrarea de doctorat pe care a prezentat-o în 2006 la Universitatea Bayreuth din Bavaria.

Potrivit Suddeutsche Zeitung, pasaje însemnate din disertaţia ministrului (Constituţie şi Tratat constituţional: Transformări în SUA şi UE) corespund, literă cu literă, unui fragment dintr-un articol de presă şi unui fragment dintr-o alocuţiune publică, fără nicio indicaţie cu privire la sursă. De asemenea, alte pasaje din lucrare au fost incorect atribuite.

Karl-Theodor zu Guttenberg a respins acuzaţiile de plagiat, calificându-le drept "absurde”. El s-a arătat dispus să ia lucrarea la analizat, pagină cu pagină, pentru a vedea dacă şi unde au existat greşeli sau omisiuni în cele 1.200 de note de subsol.

Universitatea din Bayreuth a anunţat că va face o anchetă pornind de la aceste acuzaţii, iar un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a anunţat că aceasta este interesată de acest caz dar că nu se va pronunţa înainte ca forul academic să anunţe rezultatele anchetei.

Potrivit BBC, charismaticul ministru în vârstă de 39 de ani se află, în această perioadă, sub tirul criticilor. A fost acuzat de lipsă de autoritate după ce un scandal izbuncit la bordul unei nave militare de antrenament a degenerat în revoltă. Mai mult, ministerul a anunţat despre un soldat german decedat recent în Afganistan s-a împuşcat singur. Ulterior s-a aflat că militarul fusese împuşcat de un coleg.

×