x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SCANDAL ÎN MAREA BRITANIE / Muncitori de dumping

SCANDAL ÎN MAREA BRITANIE / Muncitori de dumping

de Irina Cristea    |    17 Feb 2009   •   00:00
SCANDAL ÎN MAREA BRITANIE / Muncitori de dumping

Scandalul lucrătorilor străini care i-ar priva pe britanici de locurile de muncă ce li se cuvin de drept se extinde. Românii au devenit şi ei ţinte ale nemulţumirii britanicilor, fiind acuzaţi că îşi oferă serviciile la preţuri de dumping.



Cotidianul Daily Mail arată cu degetul înspre muncitorii imigranţi, inclusiv către români, care acceptă să lucreze pe 2 lire sterline pe oră (aproximativ 2,2 euro – n.r.), adică pe o treime din salariul cerut de britanici. În aceste condiţii, "muncitorii noştri, care se zbat să găsească de lucru, sunt scoşi de pe piaţă", scrie publicaţia citată. Lucru greu de digerat pentru britanici, în condiţiile în care criza economică a închis o mulţime de afaceri şi a pus pe liber numeroşi muncitori, mai ales în sectorul construcţiilor.

ROMĂNI "DISPERAŢI"
Imigranţii sunt, scrie Daily Mail, "disperaţi" şi pregătiţi să facă orice pentru a rămâne în Marea Britanie şi a câştiga bani. Cotidianul publică şi mărturia unui lucrător român din construcţii, care dă glas celor mai rele temeri ale britanicilor. "Vom munci pentru 25 de lire sterline (28 de euro – n.r.) pe zi. Nu e suma corectă, dar n-am mai avut de lucru de zile-ntregi şi am rămas fără bani", spune muncitorul. Un alt român, prezentat sub numele de Claudiu Roman, a povestit că a venit în Regatul Unit în urmă cu doi ani şi a găsit imediat de lucru. Acum nu mai are decât amintirea acelor vremuri bune. "Lucrez o zi sau două pe săptămână. Este foarte greu. Mulţi oameni s-au întors în România, dar acolo este şi mai rău", spune el. Roman confirmă că el şi colegii lui s-ar lăsa plătiţi cu 60 de lire sterline pentru o muncă pentru care britanicii vor 110 lire. "De cele mai multe ori, acceptăm 40 de lire pe zi sau chiar mai puţin. Facem muncă de electrician, zidar, tencuitor." Situaţia de pe piaţa muncii este un bun prilej pentru opoziţia conservatoare să îşi facă simţită prezenţa şi să critice Guvernul laburist. "Ceea ce se întâmplă acum e reţeta sigură pentru dezastru. Pot urma noi proteste şi un climat de nelinişte socială. De aceea este foarte important să menţinem controlul asupra graniţelor şi să-i lăsăm să intre doar pe cei de care avem nevoie", a declarat parlamentarul conservator Philip Davie. "Nimeni nu ar trebui să aibă voie să lucreze în această ţară sub salariul minim. Angajatorii care plătesc astfel de salarii trebuie prinşi şi trimişi în judecată", crede şi Damian Green, purtător de cuvânt în cadrul Guvernului conservator "din umbră".

×
Subiecte în articol: externe