Una dintre dezbaterile zilei de miercuri de la Strasbourg, din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, s-a lăsat cu schimburi acide de cuvinte, un deputat italian întrerupând dezbaterea.
Deputatul italian Mario Borghezio, membru al Ligii Nordului, a fluturat un steag elveţian şi a strigat “Jos cu dictatura europeană asupra popoarelor!”, în franceză şi italiană, dar în cele din urmă a fost rugat să părăsească sala.
Şefii grupurilor politice din PE au dezbătut miercuri dimineaţă impactul asupra relaţiilor UE-Elveţia al referendumului elveţian din 9 februarie, prin care o majoritate de 50,4% dintre participanţi s-a exprimat în favoarea limitării imigraţiei în Elveţia.
Guvernul elveţian dispune de trei ani pentru transpunerea rezultatului referendumului în măsuri concrete. În acelaşi timp, va trebui să respecte şi regulile de liberă circulaţie prevăzute de tratatul Schengen, pentru a nu pune capăt în mod unilateral acordurilor de cooperare cu UE.
Elveţia s-a alăturat spaţiului Schengen şi a eliminat controalele la frontieră la sfârşitul anului 2008, ca urmare a unui referendum din iunie 2005.
Dezbaterea le-a oferit ocazia să se atace şi lui Daniel Cohn-Bendit, din partea Verzilor, şi Bruno Gollnisch, din partea Frontului Naţional.
Şi lui Cohn-Bendit, liderul Verzilor, i-a fost atrasă atenţia după ce l-a apostrofat pe Gollnisch: “Sunteţi nişte cretini terminaţi, pentru că n-aţi înţeles valorile europene!”. “Am deplină admiraţie faţă de inteligenţa sa şi deplină umilinţă pentru cretinismul meu”, a răspuns Gollnisch.
Comisarul european pentru Muncă, Laszlo Andor, a reamintit cu această ocazie poziţia Uniunii, potrivit căreia libera circulaţie a persoanelor “este un drept fundamental”, care nu este negociabil.
“Nu putem accepta ca libera circulaţie a persoanelor să fie pusă sub semnul întrebării”, a insistat Hannes Swoboda, liderul socialiştilor din PE, care opinează că Elveţia trebuie să decidă dacă vrea să se apropie sau să se îndepărteze de Europa.
Cohn-Bendit crede că “elveţienii se vor întoarce în genunchi, pentru că au nevoie de Europa, fiindcă 60% dintre exporturile elveţiene ajung în UE”. Prin urmare, a spus el, “Elveţia trebuie să găsească soluţii”.
Liberalul irlandez Pat Gallagher este însă mai pacifist şi a militat pentru a nu se pune presiune pe Elveţia şi a nu exista represalii sau ceva care ar putea fi perceput drept represalii de către Elveţia, subliniind că “80.000 de locuri de muncă europene sunt în discuţie”.