x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal la Chişinău: Chirtoacă trebuie să aleagă între scaunul de deputat şi cel de primar

Scandal la Chişinău: Chirtoacă trebuie să aleagă între scaunul de deputat şi cel de primar

21 Oct 2009   •   00:00

"Mandatul deţinut de Chirtoacă este deţinut ilegal. AIE intenţionat nu include această chestiune pe ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului. El deţine ilegal funcţia de deputat şi cea de primar. Vom contesta toate voturile decisive ale lui Chirtoacă la Curtea Constituţională. În cazul respectiv, dacă el doreşte să rămână deputat, urmează să declarăm funcţia de primar general vacantă şi să demarăm alegerile anticipate în mun. Chişinău", a ţinut să menţioneze Anatolie Zagorodnîi, deputat PCRM, în timpul conferinţei de presă susţinută ieri, 19 octombrie.



De cealaltă parte, AIE respinde acuzaţiile PCRM. Referindu-se la mandatul deputatului Chirtoacă, Ion Pleşca, preşedintele comisie juridice pentru numiri şi imunităţi, a declarat că membrii comisiei au examinat cererea lui Chirtoacă de renunţarea la mandatul de deputat şi urmează să includă această chestiune pe ordinea de zi a şedinţelor legislativului la una din şedinţele viitoare.

"Suntem indignaţi de ultimele acţiuni anti-europene ale aşa-zisei Alianţe pentru Integrare Europeană. Mă refer în special la ultimele acţiuni din Parlament. Modificarea la Codul Audiovizualului, modificarea legii cu privire la statutul deputatului. Aceste legi ignoră recomandările instituţiilor europene. Putem spune deschis că în Moldova se instituie un regim anti-european şi oligarhic. În asemenea condiţii considerăm că această alianţă nu are dreptul moral să se numească Alianţa pentru Integrare Europeană". Acestea sunt principalele declaraţiile făcute de Grigore Petrenco, deputat PCRM, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri, în care a criticat comportamentul actualei guvernări.

Grigore Petrenco şi Anatol Zagorodnîi, deputaţi PCRM, sunt de părere că membrii Alianţei pentru Integrare Europeană au săvârşit o mulţime de încălcări de când se află la guvernare. Astfel, aceştia au menţionat un şir de acţiuni ale guvernării liberal-democrate pe care le consideră drept ilegalităţi. "Falsificarea numărului de voturi, modificarea codului audiovizualului fără avizul instituţiilor europene, modificarea legii cu privire la statului deputatului, etc. - toate sunt realizate într-un mod abuziv", a ţinut să precizeze Zagorodnîi.

Deputaţii comunişti s-au arătat deranjaţi şi de faptul că modificările la legi se adoptă în două lecturi fără pauză în şedinţa legislativului şi fără ca deputaţii să se poată expune. "Sub aceste modificări este clar că se ascunde ducerea la instalarea în dublu fotoliu a deputaţilor din AIE - şi cu funcţie de deputat şi cu funcţie de ministru. Noi considerăm că aceste modificări sunt anti-democratice", a mai specificat sursa.

În replică la acuzaţiile PCRM cu privire la modificările la codul audiovizualului, Corina Fusu, preşedintele comisiei parlamentare pentru mass-media a declarat anterior că modificarile în Cod se fac la 3 articole, iar acest lucru se întâmplă din 2 motive. "În primul rând schimbările trebuie operate pentru a debloca situaţia în Consiliul de Observatori, care este de fapt organul de conducere şi control al companiei Teleradio Moldova. De aproape 1 an de zile acesta nu este funcţional. În cadrul acestei structuri există 4 funcţii vacante, iar Igor Munteanu, unul dintre membri, se află în proces de judecată cu preşedintele companiei publice, Valentin Todercan. Putem concluziona că radiodifuzorul public este practic lăsat fără control", a declarat Fusu. "Al doilea obiectiv al nostru ţine de ajustarea codului la cadrul legal actual. Membrii Consiliului de Obsevatori vor fi numiţi prin hotărâre de Parlament cu votul majorităţii simple şi nu cu 3/5 aşa cum era până acum", a conchis aceasta.

Sursa: Unimedia

×
Subiecte în articol: externe