x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal la Vatican - Papa Ioan Paul al II-lea, eutanasiat?

Scandal la Vatican - Papa Ioan Paul al II-lea, eutanasiat?

de Irina Cristea    |    24 Sep 2007   •   00:00
Scandal la Vatican - Papa Ioan Paul al II-lea, eutanasiat?
Sursa foto: lucian alecu/

Eutanasia, practică respinsă categoric de Vatican, ar fi fost utilizată in cazul Papei Ioan Paul al II-lea, care şi-a dat ultima suflare din pricina refuzului de a i se administra hrană artificială. Ipoteza a fost lansată de un specialist italian in terapie intensivă, intr-un articol aspru criticat de Biserica Catolică, relatează Mediafax.


BIOETICĂ. Articolul a apărut in publicaţia bilunară Micromega, celebră pentru că se opune poziţie Vaticanului faţă de bioetică. In text, medicul Lina Pavanelli, şeful catedrei de terapie intensivă şi anesteziologie din cadrul Universităţii din Ferrara, spune că a ajuns la această concluzie bazăndu-se atăt pe experienţa sa profesională căt şi pe imaginile transmise de televiziuni, pe rapoartele din presă şi pe o carte lansată de medicul personal al lui Ioan Paul al II-lea. Pavanelli a luat decizia de a analiza acest subiect anul trecut, după ce Vaticanul şi-a exprimat in mod dur poziţia intr-o controversă stărnită in Italia cu privire la eutanasie.


REFUZĂ HRANA. Specialistul italian a concluzionat că decesul lui Ioan Paul al II-lea a fost grăbit de faptul că fostul suveran pontif a inceput să primească hrană artificială abia cu căteva zile inainte de a muri. Papa ar fi refuzat hrănirea artificială după ce a fost internat de urgenţă in spital de două ori, in februarie şi martie, estimează Pavanelli. "Sunt surprinsă că eu insămi nu m-am găndit să examinez in mod critic informaţiile la acea vreme. Am trăit cu speranţa unei vindecări şi am acceptat versiunea oficială fără să o confrunt cu semnele clinice evidente". In timp ce Vaticanul işi exprima ingrijorarea faţă de faptul că Papa suferea de insuficienţă respiratorie, care a fost rezolvată printr-o traheotomie, Pavanelli spune că nimeni nu a menţionat pierderea in greutate şi dificultăţile de a inghiţi. "Pacientul a murit din motive care nu au fost menţionate clar", a spus medicul, adăugănd că insuficienţa respiratorie nu a fost motivul principal al decesului.

Biserica Catolică are păreri stricte in ceea ce priveşte etica medicală, fiind impotriva eutanasiei. insuşi Ioan Paul al II-lea a declarat, in 1995, că viaţa trebuie prelungită prin orice mijloace.


POZIŢIA VATICANULUI. In replică la acest articol, medicul personal al lui Ioan Paul al II-lea, Renato Buzzonetti, care a devenit intre timp medicul actualului papă, Benedict al XVI-lea, a declarat că atăt medicii căt şi fostul suveran pontif au luptat pentru a invinge boala. "Tratamentul nu a fost intrerupt", a spus acesta, adăugănd că Papei i s-a inserat un tub nazal pentru alimentare cu trei zile inainte de deces. Buzzonetti nu a răspuns clar ideii emise de Pavanelli potrivit căreia Ioan Paul al II-lea ar fi avut nevoie de un tub de hrănire cu mai multe săptămăni inainte de deces.
Problema eutanasiei constituie un subiect arzător de anul trecut, de cănd un pacient paralizat complet din cauza unei distrofii musculare a cerut să fie eutanasiat.

×
Subiecte în articol: externe ioan paul ii-lea