x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal - New York Times vs Pentagon

Scandal - New York Times vs Pentagon

de Ana Ilie    |    02 Mar 2006   •   00:00
Scandal - New York Times vs Pentagon

Pentagonul a fost dat in judecata de catre Compania New York Times, care cere acces la documentele interne ce pot arunca lumina asupra cazurilor de interceptari telefonice ilegale practicate de Agentia Nationala de Securitate.

Compania New York Times a deschis un proces federal impotriva Departamentului Apararii, cerand sa i se puna la dispozitie, conform prevederilor Legii Aceesului la Informatie (Freedom of Information Act), memorandumuri interne, transcripturi ale sedintelor si mesaje electronice care au legatura cu programul Agentiei Nationale de Securitate (NSA) de ascultari telefonice fara mandat judecatoresc.

CERERE FARA RASPUNS. Compania New York Times este de fapt un gigant media, care publica ziare americane de referinta, precum The New York Times, The International Herald Tribune, The Boston Globe si alte 15 cotidiene, detine noua statii de televiziune si doua radiouri newyorkeze, si are 35 de site-uri de internet. Procesul a fost intentat Pentagonului la inceputul saptamanii, la tribunalul federal din Manhattan, pe motiv ca oficialii americani ai apararii nu au dat un "raspuns serios" unei scrisori din data de 16 decembrie, trimisa de un reporter al Times, Eric Lichtblau, in care se cerea accesul la aceste documente. Potrivit legilor americane, Departamentul Apararii a avut la dispozitie 20 de zile pentru a oferi un raspuns. La data de 30 decembrie, Departamentul a recunoscut printr-un raspuns standard ca a primit cererea reporterului, insa nici nu a negat oficial, nici nu a prelungit termenul in care trebuia sa ofere un raspuns "substantial".

DEZVALUIRI. Cotidianul New York Times a dezvaluit, la 16 decembrie 2005, ca presedintele american, George Bush a autorizat un program secret de urmarire a convorbirilor telefonice imediat dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Potrivit acestui program, Agentia Nationala de Securitate are permisiunea sa monitorizeze convorbirile telefonice internationale si mesajele electronice ale unor persoane presupus teroriste din interiorul Statelor Unite. Aceasta dezvaluire a starnit un iures de critici, pentru ca NSA trebuie in mod normal sa solicite un mandat judecatoresc inainte de a monitoriza o persoana aflata pe teritoriul SUA.

In articolul din 16 decembrie, din New York Times, se estima ca sunt monitorizate in jur de 500 de persoane in Statele Unite in orice moment, insa daca programul a inceput in 2002, lista supravegherilor trebuie sa cuprinda mii de nume. Programul a inceput dupa capturarea unor agenti al-Qaeda, ale caror calculatoare au oferit americanilor o bogatie de nume si numere de telefon. Cercul s-a tot largit de atunci, ajungandu-se pe rand si la ascultarea celor care aveau contacte cu posesorii acestor numere de telefon si la multi altii.

LA NOI. Si la noi, SRI sustine, in materialul "Consideratii cu privire la cadrul juridic in materia interceptarii telefoanelor", publicat pe pagina sa de internet, ca mandatele de interceptare a telefoanelor in cazuri care privesc siguranta nationala trebuie emise de procuror, si nu de judecator, asa cum prevede Codul de Procedura Penala. SRI arata ca judecatorii nu detin certificate de securitate, iar punerea de catre serviciile de informatii, la dispozitia acestora a unor informatii legate de apararea sigurantei nationale ar constitui o incalcare a cadrului normativ existent.
×
Subiecte în articol: externe new york york times york times