x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal planetar: „Yahoo” a citit în secret toate e-mailurile utilizatorilor săi

Scandal planetar: „Yahoo” a citit în secret toate e-mailurile utilizatorilor săi

de Şerban Mihăilă    |    06 Oct 2016   •   19:05
Scandal planetar: „Yahoo” a citit în secret toate e-mailurile utilizatorilor săi
Sursa foto: RITCHIE B. TONGO/EPA

În cel mai mare secret, compania „Yahoo” a creat un software personalizat, pentru a scotoci prin toate e-mailurile primite de clienții săi după date specificate de serviciile americane de informații, a anunțat agenția Reuters. Compania s-a conformat unei solicitări secrete a administrației de la Washington, scanând sute de milioane de conturi ale utilizatorilor serviciului „Yahoo Mail”.

Violarea corespondenței clienților s-a făcut fie la ordinul Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), fie la comanda FBI, au declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, trei foști angajați ai „Yahoo” și o a patra persoană, familiarizată cu acest subiectul exploziv. Este pentru prima oară când se află că o companie americană de Internet cedează presiunii serviciilor secrete, scanând în timp real toate e-mailurile primite de utilizatorii săi și nu doar o parte dintre mesajele arhivate. Agenția de știri nu a aflat, însă, ce informații sau seturi de caractere căutau agențiile federale, ce date a oferit „Yahoo” și nici dacă alți furnizori de e-mail au fost abordați cu cereri asemănătoare de către serviciile de securitate americane. Potrivit surselor citate de Reuters, decizia directorului general al „Yahoo”, Maissa Mayer, de a se conforma solicitării autorităților de la Washington a provocat consternare în rândul conducerii companiei și a dus, în iunie 2015, la plecarea șefului securității informațiilor, ajuns între timp pe o poziție similară la „Facebook”.

„Google” și „Microsoft”, inocente?

„«Yahoo» respectă legea și se supune legislației din Statele Unite”, s-a mărginit să declare compania, care s-a abținut să facă alte comentarii pe această temă. Întrebările agenției de știri s-au izbit de un „no comment” și din partea NSA. În schimb, companiile „Google” și „Microsoft”, doi furnizori importanți americani de servicii de e-mail, au anunțat, la unison, că nu au fost implicate, niciodată, în operațiuni similare celor de care este acuzată „Yahoo”. „Dacă am fi primit o asemenea cerere, răspunsul ar fi fost simplu: «Sub nicio formă!»”, a spus un purtător de cuvânt al „Google”. ”Microsoft” a declinat să precizeze dacă a fost confruntată cu o astfel de solicitare. Experți de securitate citați de Reuters susțin, însă, că este foarte puțin probabil ca NSA și FBI să nu fi exercitat presiuni asupra tuturor furnizorilor de e-mail, pentru simplul fapt că nu știau unde au conturi țintele lor.

De-a lungul timpului, companii americane de telefonie și Internet au furnizat serviciilor de informații date ale clienților, dar niciodată la o scară atât de mare, în timp real și cu ajutorul unui program dedicat.

Potrivit legislației americane în vigoare, agențiile de informații din Statele Unite pot cere companiilor americane de telefonie și de Internet să furnizeze date ale clienților, în cadrul eforturilor naționale de a colecta informații externe. Această legislație are la bază o serie de rațiuni de ordin extern, între care lupta contra terorismului, și a provocat proteste vehemente în rândul activiștilor pentru apărarea vieții private, pe întreg teritoriul țării.

 

×